Hlavní obsah

Přežil útok žraloka a chce další titul. Statečná hvězda se vrací na scénu

Prošel si peklem, teď už je však zase v pohodě a plánuje velký návrat. Pětatřicetiletý surfař Mick Fanning se po předloňském útoku žraloka hodlá opět postavit na prkno a vrátit se mezi elitu.

Útok žraloka na surfaře

 
Článek

Rok 2015 byl pro australského surfaře Micka Fanninga hodně těžký. Měl problémy v osobním životě a další nepříjemná událost na něj čekala ve vodě. V polovině července během finálového závodu Světového poháru v Jihoafrické republice byl totiž napaden žralokem.

Ten trojnásobného mistra světa shodil ze surfu a začal boj o přežití. Fannig predátora kopl, praštil prknem a snažil se co nejrychleji dostat k břehu. „Nevím, proč mě nekousl. Snažil jsem se prkno vložit mezi nás, a když jsem o něj přišel, myslel jsem si, že je hotovo,“ vyprávěl tehdy Fanning, kterému se jako zázrakem nic nestalo.

Asi málokdo by se po tak hrozivém zážitku dokázal rychle otřepat a brzy zase vyrazit k moři. Fanning však ukázal svou silnou povahu a sezónu dokončil. Celkově obsadil druhé místo. Bouřlivý rok si ale nakonec svou daň přeci jen vybral a Fanning pocítil, že po tom všem, co prožil, potřebuje pauzu.

„Byl to náročný rok. Potřeboval jsem si odpočinout. Cítil jsem se psychicky vyčerpaný. Stalo se mi toho hodně v osobním životě a pak ten útok. Udělal jsem dobře, že jsem zvolnil,“ vysvětloval na webu World Surf League, proč se minulý rok představil jen v několika závodech.

Teď už je však po všech stránkách fit a naladěn opět závodit naplno. „Jsem zpět. Rozhodl jsem se vrátit na plný úvazek a zúčastnit se tak všech závodů v této sezóně. Show může začít,“ prohlásil pětatřicetiletý surfař s tím, že si dělá zálusk na čtvrtý titul. „Ve startovní listině je hodně kandidátů na titul světového šampióna a já se chci k nim připojit. Doufám, že budu zase vyhrávat,“ uzavřel Fanning.

Reklama