Hlavní obsah

Vojna, vysokohorské soustředění. Fuksa je na novou sezónu dokonale připraven

Praha

Spokojený se zimní přípravou je Martin Fuksa. Třiadvacetiletý kanoista prošel vojenským přijímačem, vyrazil poprvé na soustředění do hor a natrénováno už má i na vodě. „Cítím se skvěle,“ hlásí ambasador srpnového světového šampionátu, který se bude konat v Račicích.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kanoista Martin Fuksa.

Článek

Skvěle naladěn vyráží do nové sezóny Martin Fuksa. Třiadvacetiletý kanoista si po olympijských hrách v Riu dal dlouhou pauzu, a to až do prosince. „Absolvoval jsem vojenský přijímač, což moc nešlo skloubit s tréninkem,“ vysvětloval na pondělní tiskové konferenci úřadující mistr světa na pětistovce.

„Když jsem do Vyškova přijel, tak jsem okamžitě chtěl jet zase domů,“ zavzpomínal se smíchem Fuksa. „Po olympiádě jsem měl volný režim, a to se tam změnilo. Musel jsem najednou poslouchat,“ vyprávěl dál. „Bylo to pro mě zase něco jiného. Jsem rád za tuhle zkušenost, protože do života mi to určitě něco dalo,“ přiznal.

Za vodou do tepla

V lednu se pak vrhl na pořádnou přípravu a zamířil do bulharského Belmekenu. „Poprvé jsme vyrazili na vysokohorské soustředění. Říkali jsme si, že bychom to mohli zkusit a jsem za to moc rád. Jezdil jsem na běžkách, posiloval, běhal a plaval. Myslím, že mi to hodně pomohlo. Řekl bych, že díky tomu se mi v nížinách dělá teď všechno skvěle,“ pochvaloval si Fuksa, který pak hory vystřídal za vodu.

Po Bulharsku jsem byl měsíc v Portugalsku, kde jsem začal s tréninkem na vodě. „Docela jsem se tam rozjezdil a tento týden ještě vyrazím do Chorvatska, abych ještě potrénoval. Vše už se teď bude točit jen kolem přípravy na vodě, až se vrátím, bude záležet na počasí, jak bude tady v Čechách. Buď už tady zůstanu, nebo ještě pojedu někam do tepla,“ naznačil další plány.

Titul na pět kilometrů mu chybí

V každém případě je ale s dosavadním průběhem naprosto spokojený a už pomalu vyhlíží první závody. „Cítím se ve všem skvěle.  Doufám, že to tak bude pokračovat,“ přeje si talentovaný kanoista, který by na konci dubna do své sbírky rád přidal titul z domácího šampionátu na pět kilometrů. „Titul mistra České republiky na dlouhé trati mi ještě chybí, tak uvažuji o tom, že se o něj pokusím. Bude to náročný závod, věřím však, že ho zvládnu. Rozhodnu se ráno, jak se budu cítit.“

Začátkem května pak na něj čeká první nominační závod a koncem měsíce už první závod Světového poháru v Portugalsku. „Letos chci jet všechny závody Světového poháru, mistrovství Evropy a samozřejmě světový šampionát, který se bude konat v Račicích.“

Domácí publikum má pozitivní účinky

Mistrovství světa se v České republice uskuteční po dlouhých devětapadesáti letech na konci srpna. „Už se strašně moc těším. Přijede mě sem podpořit celá rodina a přátelé,“ vyprávěl nadšeně jeden z ambasadorů šampionátu.

„Snažím se tuhle významnou akci propagovat na sociálních sítích a mám samé pozitivní reakce. Hodně lidí mi píše, že přijede a ptají se, kde se dají koupit vstupenky. Tak snad to dodrží a opravdu za námi dorazí,“ doufá jedna z českých medailových nadějí.

„Věřím, že nalákáme spoustu fanoušku, a když je tady taková velká událost po tolika letech, že nám pomohou dosáhnout na skvělé výsledky,“ zasnil se s tím, že on sám prý před domácím publikem nebude nijak nervózní. „Tlak si nepřipouštím, snažím se být nejlepší v každém závodě. Domácí prostředí mě jen pozitivně povzbuzuje,“ uzavřel Fuksa.

Reklama