Hlavní obsah

Drsné! Překonala mořskou nemoc, útok medúzy i vysoké vlny. Havaj to nebyla, tvrdí

Praha

Abhejali Bernardová přeplavala na Havaji 42 kilometrů dlouhý kanál Kaiwi. Čtyřicetiletá zlínská sportovkyně tak splnila pátou část z takzvané Ocean's Seven, sedmi obtížných dálkových plaveb po celém světě. Za sebou už má překonání kanálu La Manche, kalifornské Cataliny, Gibraltarské úžiny a Cugarského průlivu mezi japonskými ostrovy.

Foto: Bob Edme, ČTK/AP

Abhejali Bernardová přeplavala na Havaji 42 kilometrů dlouhý kanál Kaiwi, podmínky byly hodně drsné (ilustrační foto).

Článek

Bernardová zvládla maratonskou trasu mezi ostrovy Molokai a Oahu za 21 hodin a 52 minut. Nezastavily ji ani nepříznivé podmínky, které v pondělí a v úterý na hladině Tichého oceánu panovaly. "Věřte mi, havaj to rozhodně nebyla. Jen dostat se na start přes velikánské vlny byla výzva. Pak se objevil proud tlačící nás na sever, navíc jsem po setmění dostala mořskou nemoc," uvedla v tiskové zprávě.

Po rozednění navíc přišlo bolestivé setkání s medúzou. "Že to bude bolet tak dlouho, to jsem si nepředstavovala. Posledních devět mil (asi 15 km) byl proti nám kromě vln i další proud, takže jsem těchto devět mil plavala devět hodin místo obvyklých čtyř," dodala Bernardová. "Byl to krásný a jedinečný zážitek, ale jsem ráda, že už mám přeplaváno," oddechla si.

Reklama

Související témata: