Hlavní obsah

Kluk by byl kanoista, holka veslařka, má jasno zlatá skifařka. Vrátí se po porodu?

Praha

Svolala tiskovou konferenci, kde měla oznámit zásadní novinku. A už když vcházela do sálu, pohled na rýsující se bříško dával tušit, co zazní. „Jsem v pátém měsíci, miminko čekáme v září,“ pochlubila se 36letá olympijská vítězka na skifu Mirka Topinková-Knapková.

Skifařka Mirka Topinková-Knapková o nastávajícím mateřství.Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Veslařka Topinková je těhotná

Co to znamená pro vaši veslařskou kariéru? Konec?

Zatím bych to nechala otevřené. Cítím, že bych mohla ještě závodit a jsem schopna podávat výkony i na mezinárodní úrovni. Ale nejsem si jistá, jak se změní můj život a priority, jestli by mi veslování dávalo ještě smysl.

Získala jste olympijské, světové i evropské zlato, vyhrála Světový pohár… Co by vás ještě hnalo k návratu?

To je právě otázka… Motivace se bude hledat těžko, ale myslím, že mi sport bude chybět, chtěla bych se rozloučit nějakým závodem. Ale člověk může těžko plánovat.

Už po olympiádě v Riu, kde jste skončila sedmá, jste mluvila o tom, jakou dřinou každodenní veslařský trénink je. O to víc se teď těšíte na mateřství?

Vdávala jsem se na podzim 2015, kdy jsme uvažovali o miminku, ale byla přede mnou olympiáda, tak jsem se rozhodla počkat. Po Riu jsem o veslování hodně přemýšlela, byla jsem zhuntovaná a vyčerpaná. Když jsme se bavili o miminku, doktoři mi doporučili počkat, že by to v ten moment tělo nemuselo zvládnout. Byla jsem psychicky špatná, že nemůžu trénovat ani se snažit o mimčo, bylo to složité období. I proto jsem byla překvapená, že to tak rychle vyšlo, dnes to není samozřejmost. Tak doufám, že vše poběží, jak má.

Pohyb vám zatím nechybí?

Do čtvrtého měsíce jsem pokračovala ve sportování, pak mi bylo strašně špatně, tak jsem musela zvolnit a nemohla dělat vše, co jsem chtěla. Sport mi chybí, pořád jezdím na kole, chodím, byla jsem i na běžkách, ale na větší výkony už to samozřejmě není.

Jak reagovali na novinku vaši nejbližší?

První to poznal manžel, ještě, než jsem mu to stačila říct, zeptal se: „Nejsme těhotní?“ Tak jsem odpověděla: „No, jsme". Máma to taky poznala, táta to prý věděl ještě dřív než já. (úsměv)

Vás manžel se věnoval kanoistice, vy jste veslařka. Co si podle vás vybere potomek?

Tak to máme úplně jasné, kluk by byl kanoista, holka veslařka. (směje se) My si pohlaví dítěte nenechali říct, necháme se překvapit a pak budeme rádi, když ho nějaký sport bude bavit. Určitě ho nebudeme do ničeho nutit.

Reklama