Hlavní obsah

Cesta do neznáma. Plavkyně Závadová jede najít nový impulz mezi klokany

Pavel NovotnýSport.cz

Až na druhém konci světa se bude snažit najít novou motivaci ve své sportovní kariéře. Plavkyni Barboře Závadové se plní sen a ve středu vyráží na tříměsíční tréninkový kemp v australském městečku Gold Coast pod vedením kouče Deana Pugha a ve skupině s účastnicí olympijských her v Riu Keryn McMasterovou.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Plavkyně Barbora Závadová při setkání s novináři v Praze.

Článek

„Vyrážím ve středu, dorazím v pátek. Radši se ani nepídím, jak je to možné," usmívá se Závadová před velkou cestou. A ve tváři se jí přitom mísí patřičná touha po novém světě s drobnou nejistotou, co ji vlastně čeká. „Strašně se těším. Představuju si to...hezké. Já tam chtěla jet plavat už od střední školy, nikdy mě nelákala třeba Amerika. Když pozoruju Australany na závodech, to jsou takoví pohodáři... Věřím, že mě to hodně nakopne i psychicky," vypráví čtyřiadvacetiletá polohovkářka.

Rodačka z Ostravy doufala, že do země klokanů odcestuje dřív, odjezd se ale zkomplikoval. „Doufala jsem, že tam budu už v září. Jenže Australané vyhořeli na olympiádě v Riu a celý jejich systém prošel významnými změnami. Takže se odjezd pořád odkládal a nakonec jedu až teď," vysvětlovala Závadová. Trénovat u protinožců bude do léta, vrátí se až na republikový šampionát zkraje července a poté bude už doma ladit formu na mistrovství světa v Budapešti, které se koná v posledním červencovém týdnu.

Do Austrálie se Závadová podívá poprvé v životě a podle svých slov je sama zvědavá, co vše tam potká. „Viděla jsem dokument o hadech a samozřejmě ten nejjedovatější žije v Austrálii. Mám taky panickou hrůzu z medúz a právě u pobřeží v Gold Coastu žije čtyřhranka, která dokáže žahnutím zabít člověka," říká s hraným děsem.

Eindhoven nenadchl

Zmíněné změny po olympijských hrách potkaly i české plavání, konkrétně na pražský Strahov, kde Závadová trénuje, přišel italský trenér Paolo Bossini. A česká rekordmanka si o minulém víkendu na poháru v Eindhovenu otestovala, co jiná škola přinesla. „Výsledek upřímně nic moc. Plavala jsem 4:45 min., chtěla jsem o pět vteřin rychleji," mrzí ji.

„Utvrdilo mě to, že musím pryč. To není nic proti svazu a systému, ale prostě cítím, že potřebuji nový impulz do tréninku i závodění. Paolo mi nicméně říkal, že se mi po něm bude za čtrnáct dnů stýskat. Varoval mě, že Australané mají tréninky hodně ostré, intenzivní, do rychlosti. Chvilku se rozplavou a hned valí ve vysokém tempu. Já se ale těším," dodává Závadová, s níž část kempu u protinožců stráví i přítel, motýlkář Jan Šefl.

Reklama

Související témata: