Hlavní obsah

Se závažím v lodi si bude zvykat Prskavec na specifické tratě, na nich chce vybojovat zlaté medaile

Praha

Kvůli změnám pravidel hodil do lodě dvě půlkilová závaží, i s nimi bude letos bojovat o zlaté medaile. Kajakář Jiří Prskavec si jako světová jednička klade ty nejvyšší cíle, být první na evropském i světovém šampionátu.

Foto: Jan Luxík, kanoe.cz

Jiří Prskavec.

Článek

Šest týdnů na začátku roku strávil Jiří Prskavec na soustředění v Austrálii. Tam se třiadvacetiletý kajakář pilně připravoval nejen před zraky svého otce a trenéra v jedné osobě Jiřího Prskavce st., ale také pod dohledem několika dalších zahraničních koučů, kteří si ho natáčeli.

„Nebylo mi to příjemné, docela mě to štvalo,“ přiznal na úterní tiskové konferenci v Praze Jiří Prskavec. „Všichni chtějí zkusit můj styl jízdy, neboť je rychlejší,“ vysvětloval bronzový medailista z loňské olympiády v Riu. Jinak si ale přípravu pochvaloval. „Loni jsem trénoval pod větším tlakem, protože jsem neměl zajištěnou nominaci na olympiádu. Teď jako světová jednička mám nominaci v reprezentaci jistou, tak jsem mohl být mnohem uvolněnější. Na vodě jsem více experimentoval, zkoušel různé průjezdy brankami, a to mě bavilo,“ zavzpomínal na Austrálii, kde na olympijském kanále v Penrithu ovládl Australian Open.

„Byla tam silná konkurence, takže jsem spokojený,“ dodal. Radost mu pak udělal i další závod, který se uskutečnil v dubnu v Lipsku, i tady český kajakář nenašel přemožitele, a tak má pro nadcházející sezónu ty nejvyšší ambice. Vyhrát v červnu mistrovství Evropy ve slovinském Tacenu a na podzim obhájit zlato na světovém šampionátu ve francouzském Pau.

V Pau jako na řece

Pro úspěch hodlá udělat vše, do dějišť obou mistrovství chce odjet s předstihem, aby tam mohl pořádně potrénovat. „Do Tacenu jsem měl odjet už minulý týden, ale jsou tam povodně, takže tam vyrazím až po nominačních závodech tady v České republice. Budu v Tacenu tři týdny až do evropského šampionátu,“ prozradil. „Jezdí se mi tam dobře, ale teď jsem na téhle vodě pár let nebyl, tak se s ní potřebuji co nejvíce sžít. Je hodně o pádlování. Musím vše vyladit do maxima, aby byl výsledek co nejlepší,“ přeje si evropský šampión z minulého roku.

Poté na rodáka z Mělníka čeká domácí mistrovství, kde očekává napínavý souboj. „Mám výhodu v tom, že ostatní kluci teď hodně trénují na Trnávce a v Roudnici nad Labem kvůli nominačním závodům a já se mohu připravovat v Tróji, kde se mistrovství uskuteční. Bude to ale určitě zajímavý závod, který nabídne fanouškům skvělou podívanou.“

Poté česká jednička pojede ještě Světový pohár v Praze a dva v Německu a pak už začne s přípravou na světový šampionát. Do francouzského Pau, dějiště mistrovství, odjede na tři týdny. „Ještě jsem tady nikdy nezávodil. Umělý kanál tady je hodně specifický. Je to jako řeka. Voda se tady hodně mění, je rychlá, takže musím pořádně natrénovat, abych dokázal na ty změny okamžitě zareagovat. Už jsem se tam letos několik dnů připravoval. Někdy jsem zajel skvěle, někdy jsem ale ani nedojel, takže ještě toho mám hodně před sebou, abych pak mohl svým soupeřům vyfouknout medaili a pokud možno tu nejcennější,“ zasnil se.

Uhrál to jen na luxování

Loď si Jiří Prskavec nechal tu olympijskou, kvůli změně pravidel ale do ní musel dát dvě půlkilová závaží. „Jezdí se mi s ní skvěle, navíc je v pořádku, takže není důvod ji měnit. Akorát v ní teď vozím železo,“ smál se. „Nově musí mít devět kilo, tak to většina závodníků vyřešila tímhle způsobem,“ vyprávěl dál s tím, že i když je těžší, žádné problémy mu to nedělá.

Trénink, závody dokázal skloubit i se školou, kterou loni začal studovat. „Zatím mám všechno splněno. Zápočty mám, teď mě čekají ještě zkoušky, nějaké ale asi budu muset kvůli závodům přesunout až na podzim,“ vysvětloval student Vysoké školy tělesné výchovy a sportu Palestra, který ve svém soukromém životě udělal velkou změnu.

„Odstěhoval jsem se od rodičů a začal bydlet s přítelkyní,“ pochlubil se. „Sice je to jen asi pět set metrů od rodičů, ale byl to pro mě velký krok. Jsem ale spokojený, navíc na starosti mám jen luxování,“ vyprávěl se smíchem. „Nejhorší to bylo asi pro taťku, že mě nemá pod dohledem,“ uzavřel Jiří Prskavec.

Reklama

Související témata: