Hlavní obsah

Račice přivítají evropský šampionát ve veslování, české hvězdy zvou fanoušky, aby je přijeli podpořit

Veronika KramlováSport.czPrávo

Po dlouhých šestapadesáti letech se již o tomto víkendu uskuteční v České republice mistrovství Evropy ve veslování. Největším domácím želízkem bude na kanálu v Račicích trojnásobný olympijský medailista Ondřej Synek. Adeptů na cenné kovy je ale víc, třeba ženský dvojskif Antošová, Fleissnerová či dvojka bez kormidelníka Podrazil, Helešic.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ženský dvojskif Lenka Antošová (vlevo) a Kristýna Fleissnerová a Ondřej Synek před nadcházejícim ME ve veslování v Račicích.

Článek

„Naposledy se u nás konal evropský šampionát v Praze na Vltavě v roce 1961, což je před hodně dlouhou dobou. Takže jsme si řekli, že se pořádání této akce musíme zhostit, jak nejlépe to půjde. Račice jsou připravené jako nikdy předtím,“ prohlásil na úvod úterní tiskové konference Dušan Macháček, předseda Českého veslařského svazu.

„Závodit se bude v osmnácti disciplínách. Přihlášeno je čtyřiatřicet států a na startu se představí dvě stě dvanáct posádek,“ prozradil Macháček dál. Přípravy podle něj proběhly podle plánu, areál v Račicích prošel obměnou, jedinou kaňkou je kauza ohledně možného ovlivňování státních dotací pro české sportovce. Ačkoliv s tím veslování nemá nic společného, dotklo se to i organizace šampionátu.

„Bohužel to zasáhlo i nás, měly nám přijít peníze, ale nedorazily. Minulý týden jsem se sešel s ministryní školství Kateřinou Valachovou a ta mi slíbila, že nás nenechá na holičkách. Tak doufám, že se vše brzy vyřeší, abychom pak po skončení akce nebyli na seznamu dlužníků,“ vysvětloval Macháček.

Synek je pyšný, že je tváří šampionátu

Jak to vidí předseda s medailovými nadějemi? „Nejvyšších met by měl dosáhnout skifař Ondřej Synek. Finále by nemělo ujít ani ženskému dvojskifu ve složení Lenka Antošová, Kristýna Fleissnerová, který bude obhajovat loňský bronz. Dále, kdo by se měl do závěrečného závodu dostat, je nově vzniklý dvojskif lehkých vah Jiří Šimánek, Miroslav Vraštil. Ti překvapili na nedávném Světovém poháru v Bělehradě, když skončili druzí. Opomenout nemohu ani dvojku bez kormidelníka Jakub Podrazil, Lukáš Helešic,“ vyjmenovával česká želízka.

„Co nejvíce finálových účastí, tedy umístění do šestého místa, budou skvělá,“ dodal Macháček. Na závody se už těší i Ondřej Synek. „Bylo pro mě ctí, že jsem se stal tváří mistrovství. Doufám, že se mi povede do Račic přilákat co nejvíce fanoušků,“ řekl Synek, který na loňském evropském šampionátu dojel třetí. „Cítím se dobře, takže doufám, že před domácím publikem předvedu skvělý výkon,“ uzavřel čtyřiatřicetiletý skifař.

Ve čtvrtek 25. května proběhne slavnostní zahájení. V pátek se pojedou rozjížďky a opravné jízdy, v sobotu se uskuteční semifinále, finále C a D a exhibiční závod. V neděli je na programu od 9 hodin finále B a od 10:30 finále A. Pořadatelé mysleli i na malé návštěvníky, pro které připravili dětskou zónu s lezeckou stěnou.

Nominace českého týmu na ME
Muži
SkifOndřej Synek
Skif lehkých vahJan Cincibuch
Dvojka bez kormidelníkaJakub Podrazil, Lukáš Helešic
Čtyřka bez kormidelníkaKornel Altman, Jakub Paroulek, Jan Potůček, Jakub Makovička
Párová čtyřkaVojtěch Římák, Tomáš Emr, Martin Basl, Matyáš Klang
Dvojskif lehkých vahJiří Šimánek, Miroslav Vraštil
Čtyřka bez kormidelníka lehkých vahMilan Viktora, Jiří Kopáč, Jan Vetešník, Jan Hájek
Ženy
SkifLucie Žabová
DvojskifLenka Antošová, Kristýna Fleissnerová
Skif lehkých vahMonika Nováková
Dvojskif lehkých vahZuzana Nečasová, Kristýna Neuhortová

Reklama