Hlavní obsah

Synkovi zněla čeština na startu hodně nezvykle. Veslaři si užívají domácí vůni v Račicích

Račice

Žádný tlak v domácím prostředí, čeští veslaři si evropský šampionát v Račicích spíš užívají. „Dýchá to tady na mě ze všech stran. Přišlo mi ale hodně zvláštní, když na mě bojkař na startu mluvil česky. Přál mi štěstí, ať se držím. Z velkých závodů jsem zvyklý, že všichni kolem mluví anglicky a tady najednou slyším: Ondro, pojeď na start,“ líčil skifař Ondřej Synek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český skifař Ondřej Synek si s přehledem zajistil v Račicích semifinále.

Článek
Fotogalerie

Mistrovství Evropy se na českou vodu vrátilo po 56 letech, nikdo z aktivních reprezentantů nepamatuje ani poslední velkou veslařskou akci dospělých v Račicích, kterou bylo MS v roce 1993. „Vždycky jsem dokázala rozmluvit rodičům, aby se jezdili dívat na moje velké starty do ciziny, ale cestu do Račic jsem jim zakázat nemohla. O medaile tak závodím před nimi úplně poprvé," usmívala se Kristýna Fleissnerová z dvojskifu, který obhajuje bronz. „Je hodně příjemné závodit na kanále, který detailně známe," přitakala její kolegyně z lodi Lenka Antošová.

Od Synka se zítra čeká medaile, nejlépe zlatá. „O žádném tlaku na svou osobu nevím. Teda, jestli to na mě nenahrnete vy novináři, jinak zatím dobrý. Mě hlavně fascinuje, jak tady všechno báječně funguje, je tu spousta skvělých dobrovolníků a navíc máme doslova domácí pohodu jen pár kroků od loděnice. Fakt si to tady užívám," mínil Synek.

Podobně to vnímají i další z celkem 24 reprezentantů na startu. „Je to celé trochu jiné z pohledu předzávodní nálady, všudypřítomná čeština je pro evropský šampionát nezvyklá," připustila Antošová. „Alespoň tomu rozumíme," pousmál se Lukáš Helešic z dvojky bez kormidelníka, která bude mít dnes po poledni také finálové ambice.

„Snažím si nepustit do hlavy nějaká očekávání, ale z ohlasů svého okolí víme, že o víkendu by podpora z břehu měla být dost silná," doplnil kolegu z dvojky bez Jakub Podrazil. „Když jsme byli při rozjížďce zavěšení na startu, tak mi najednou blesklo hlavou, jak je zvláštní, že jedeme Evropu a já to tady znám, že jsem tu přece párkrát závodil. Najednou jsem si užíval tu domácí vůni, nesmrdělo to tam jako na některých jiných kanálech," dodal Podrazil.

Reklama

Související témata: