Hlavní obsah

Česká radost v Račicích. Synek hravě do finále, postoupily i dvojka bez kormidelníka a ženský dvojskif

Račice
Aktualizováno

Skifař Ondřej Synek si hravě vyjel finále na veslařském ME v Račicích, když v nejlepším čase dne bezpečně ovládl semifinále. V nedělních bojích o medaile na domácí vodě ale nebude z českých reprezentantů sám. Po vítězné opravě postoupil ženský dvojskif Lenka Antošová, Kristýna Fleissnerová a finále v sobotu před polednem vybojovali také Jakub Podrazil a Lukáš Helešic na dvojce bez kormidelníka.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Veslař Ondřej Synek v akci na domácím ME veslařů v Račicích.

Článek
Fotogalerie

Synek potvrdil pozici největšího českého trumfu a bude mít zítra šanci zaútočit na pátý evropský titul. „Dokázal jsem zajet semifinále tak, abych nějaké síly ušetřil. Celou dobu to bylo v pohodě, atmosféra byla vážně úžasná. I když začal foukat protivítr, byl to takový usazovák, žádný extrém," řekl Synek, jenž očekává ve finále veliký souboj s obhájcem zlata Chorvatem Martinem. Dalšími soupeři v závodě o medaile budou Němec Naske, Ščerbačenja z Běloruska, Aleksandrov z Ázerbajdžánu a Francouz Boucheron, trochu nečekaně se mezi finálovou šestku nevešel vítěz úvodního dílu SP Švýcar Stahlberg.

Dvojskif žen obhajuje bronz z loňského ME a jeho členky byly se sobotním vystoupením spokojené. „Do puntíku jsme naplnily taktiku, vzít za to hned od startu a podařilo se," těšilo Fleissnerovou. „Spíš bych ale čekala, že nás proženou Britky, ale nakonec to byla norská loď, která se s námi protáhla do finále. Ke konci jsme s ní musely ještě hodně závodit, nebylo to prvenství úplně pohlídané, ale cíl je splněný," doplnila Antošová. „Finále bude ohromně těžké, ale rády bychom se v něm zamotaly do hry o medaile," shodly se pak obě veslařky.

Také česká dvojka bez kormidelníka měla z úspěšného boje o finále také daleko lepší dojem než z rozjížďky. „Pátek byl na rozjetí, teď jsme za to vzali daleko víc, a ve veslování platí, že kdo tahá, ten uspěje. Důležité bylo, že jsme se včas dostali před Bělorusy, kteří přece jen přepálili začátek a ke konci jsme si pohlídali nástup dotírajících Španělů," líčil Podrazil.

Finálová brána zůstala uzavřená pro čtyřku bez kormidelníka ve složení Jakub Makovička, Jakub Paroulek, Jan Potůček, Kornel Altman. „Udělali jsme na vodě maximum, jsme taková dvougenerační posádka, vždyť mezi nejstarším a nejmladším je rozdíl víc než šestnáct let," líčil 36letý strok Makovička, jehož loď dojela v semifinále čtvrtá, osm vteřin za postupem.

Podobně dopadl v boji o finále český dvojskif lehké váhy Miroslav Vraštil, Jiří Šimánek. Závod o 7. až 12. místo pojede v neděli také skifařka Lucie Žabová, kterou na finále nemohlo stačit čtvrté místo z oprav. Úplně bez šance na finále zůstal dvojskif žen lehkých vah Zuzana Nečasová, Kristýna Neuhortová, který dojel s velkou ztrátou poslední.

Také Monika Nováková při reprezentačním debutu na skifu lehkých vah dokončila své semifinále na poslední šesté příčce, i když v první polovině trati držela postupovou pozici. Na druhém kilometru už nestačila tempu zkušenějších soupeřek. „Ke konci jsem už prostě silově nestačila. Ty holky, které se dostaly do finále, jsou přece jen někde jinde," líčila česká reprezentantka, která se v neděli ráno představí v jízdě o 7. až 12. místo. „Rád bych tam porazila alespoň jednu lodičku. Zase to zkusím napálit a uvidím, co vydržím," usmála se Nováková.

V sobotním programu račického šampionátu, který určoval účastníky nedělního finále, se představilo celkem devět českých lodí. Skifař lehké váhy, věkem ještě junior Jan Cincibuch uvízl už v pátečním sítu oprav, naopak čtyřka bez kormidelníka lehkých vah ve složení Milan Viktora, Jiří Kopáč, Jan Vetešník, Jan Hájek měla při nízkém počtu jen pěti přihlášených lodí rovnou jisté finále. Jako poslední se na vodu dostala párová čtyřka mužů v sestavě Matyáš Klang, Matěj Basl, Tomáš Emr, Vojtěch Římák, jenže za postupem zaostala o třináct sekund..

Celkově tak bude mít Česko zítra ve hře o medaile čtyři lodě. „Mám z každé finálové účasti velikánskou radost. U Synka se to samozřejmě čekalo, ale dvojskif ani kluci na dvojce bez to neměli vzhledem k nabité konkurenci s postupem vůbec snadné. Holky však zajely úplně brilantně a věřím, že mají oprávněně ambice na stupně vítězů. Mužská dvojka bez finále doslova vydřela a teď se může předvést už úplně v klidu v neděli, kdy nebudou bez naděje na úspěch ani naši lehkovážníci. Věřím, že nám to zítra klidně dvakrát, třikrát může cinknout," těšilo šéfa českého veslování Dušana Macháčka.

Reklama