Hlavní obsah

Premiérový triumf před očima dětí! Jsem nervóza, rodinu jinak nikam nevozím, přiznal Synek

Martin KézrPrávo

Kraloval všem jízdám skifařů na veslařském ME v Račicích. Ondřej Synek získal v neděli už popáté evropské zlato, jedinečným zážitkem pro něj byl ale triumf v domácím prostředí. „Neskutečný randál, bylo to jako na Matějské,“ smál se 34letý šampión.

Skifař Ondřej Synek slaví v Račicích zlatoVideo: Sport.cz

 
Článek

Vnímal jste hodně bouřlivou kulisu?

Jak tu byla spousta lidí a všichni čekali, že dojedu pro zlato, docela jsem tomu podlehl a před finále jsem byl dost vynervovaný. Ale na vodě už pak bylo všechno v pořádku. Říkal jsem si, že první kilák pojedu hodně rychle a zkusím všem ujet. Vyšlo to, pak už na Chorvatu Martinovi, který byl asi nejvážnějším soupeřem, bylo znát, že za mnou sotva visí.

Závěr finále jste si tedy mohl užívat naplno...

Věděl jsem, že vyhraju, čtyři vteřiny na poslední pětistovce už sjet nemohl. Finiš před narvanou tribunou byl pro mě hodně emotivní, poprvé v životě jsem jel na velké akci před domácí kulisou. Jsem naprosto nadšený, jak to tady vypadalo. Na olympiádě bylo víc diváků, ale tady ten les českých vlajek na tribuně, fandění v mateřštině a všude úžasná atmosféra, to je absolutně nejvíc, co jako reprezentant v kterémkoli sportu můžete zažít.

Motivovalo vás i nečekané zlato ženského dvojskifu?

Já akorát nasedal do lodi, když holky projely cílem. Říkal jsem si, že je v tom nesmím nechat samotné. Za ně jsem vážně rád, že jim životní závod vyšel právě na šampionát v Račicích, ale samozřejmě mě těší i můj titul. Z těch pěti evropských ho řadím jasně nejvýš. Kdykoli se podívám na tu medaili, vybaví se mi skvělý zážitek.

Šampionát byl pro vás prvním ostrým startem v sezóně. Co jste od něj čekal?

Doufal jsem, že mám dobře natrénováno. Od mistrovství světa 2015 jsem ale žádný velký závod nevyhrál, byl jsem všude druhý nebo třetí, takže si prvenství tady hodně vážím. Sice by se nabízelo dát si po olympiádě volnější rok, ale mistrovství Evropy v Račicích byla velká výzva. Atmosférou to tady předčilo i většinu mistrovství světa, která jsem jel. Fakt super a zájem lidí byl enormní, i když zvládnout třeba osm focení za cestu z loděnice na start pro mě bylo dost náročné.

Plánoval jste vzít při medailovém ceremoniálu do náruče děti, nebo přiběhly samy?

Viděly mě poprvé veslovat naostro. Já jsem nervóza, takže radši rodinu nikam jinam na závody nevozím. Tady ale byla možnost, aby děti přišly, a myslím, že se jim to i líbilo. Mates byl hned nadšenej, Alča ze začátku trochu brečela, ale jak dostala kytku, byla taky super. Trička s nápisem „Táto, do toho" jim nechala udělat babička. Přišlo nám to vtipný, slušela jim.

Reklama

Související témata: