Hlavní obsah

Zrádný úvod! Slalomáře potrápí drsný skok a nevyzpytatelný válec

Tacen/Praha

Žádný pozvolný rozjezd. Uděláte prvních pár záběrů a proud vody vás protáhne skokem, pod nímž čeká mohutný válec. Místo, které může sebrat všechny naděje na úspěch, a zrádné specifikum kanálu ve slovinském Tacenu, kde budou koncem týdne o evropské tituly bojovat vodní slalomáři.

Foto: Alena Ceplová, kanoe.cz

Kajakář Vít Přindiš.

Článek

„Ten skok je tu nejzásadnější prvek, může rozhodnout, jestli bude jízda dobrá, nebo ne,“ popisuje vicemistr Evropy na kajaku z roku 2014 Vít Přindiš. Proto právě úvodu trati věnuje se svými slalomovými parťáky největší pozornost.

„Hledáme tam jistotu, abychom zvládli projet různé kombinace, které se za skokem můžou objevit. Mně se zatím v závodě vždycky podařilo skok zvládnout, ale za ním se voda dost mění, takže se stalo, že mě hodila, kam jsem nechtěl a udělal jsem třeba zbytečný šťouch,“ líčí.

Nebezpečné hlídky

Nikde jinde se skok natrénovat nedá, snad jen v bratislavském Čunovu je tzv. Niagara na konci trati. „Takhle velký skok zakončený válcem jinde není,“ přitakává Přindiš. Obzvlášť opatrný tak byl i při nácviku hlídek s kolegy Jiřím Prskavcem a Ondřejem Tunkou.

„Jak pod skok nevidím, je strašně důležité odhadnout vzdálenost, abych jako třetí nedopadl na Jířu. Je třeba si dávat bacha,“ ví Přindiš.

Ani po úspěšném zvládnutí skoku ale není vyhráno, zrekonstruovaný kanál na řece Sávě na předměstí Lublaně má víc nástrah. „Celý se přelévá ze strany na stranu, někdy ho projedete zadarmo, jindy to stojí spoustu sil. Mně se tady ale závodí celkem dobře,“ těší se Přindiš.

Program mistrovství Evropy
Čtvrtek, od 14:00: kvalifikace C2 mužů, C1 žen a K1 mužů.
Pátek, od 9:00: kvalifikace K1 žen a C1 mužů.
Sobota, od 11:05: semifinále K1 mužů, C1 žen a C2 mužů, od 15:05: finále.
Neděle, od 11:35: semifinále K1 žen a C1 mužů, od 15:05: finále.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články