Hlavní obsah

Ovládnou Češi opět kanál v Troji? V Praze startuje Světový pohár vodních slalomářů

Praha

Po necelém roce přivítá Praha o nadcházejícím víkendu slalomářskou elitu. Na kanále v Troji se uskuteční první díl Světového poháru vodních slalomářů a domácí závodníci by rádi navázali na loňský ročník, kdy v mužské kategorii K1 obsadili první čtyři místa v čele s Jiřím Prskavcem. Mezi ženami by ráda uspěla talentovaná kanoistka Tereza Fišerová.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Vodní slalomáři Vavřinec Hradilek a Tereza Fišerová na tiskové konferenci před Světovým pohárem, který se uskuteční v Praze.

Článek

„Světový pohár ve vodním slalomu v Troji je už taková klasická událost. Koná se tady celkem pravidelně, což je docela výjimečné, neboť není na světě tolik zemí, kterým by Mezinárodní kanoistická federace tak často přidělovala takovouto akci. Je to samozřejmě výsledek naší kvalitní práce a také tradice,“ řekl na úvod čtvrteční tiskové konference Jan Boháč, předseda Českého svazu kanoistiky, kterého však jako většinu sportovních představitelů nyní trápí finanční stránka.

„Jedná se o prestižní závod a my děláme vše pro to, aby proběhl na nejvyšší úrovni. Musíme ale zároveň řešit jeden závažný problém. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy nám na letošní rok dalo menší dotaci než v minulosti. My jsme po olympiádě v Riu okamžitě požádali o příspěvek na tento podnik, přesto jsme dostali podporu nižší. Řekl bych, že je to i v rozporu s pravidly, které ministerstvo nastavilo,“ vysvětloval Boháč s tím, že konkrétně na tuto akci mají o jeden milión korun méně.

Na startu se podle ředitele organizačního výboru Jiřího Rohana objeví téměř dvě stě devadesát závodníků z pětatřiceti zemí. O body do celkového pořadí Světového poháru se bude bojovat v pěti individuálních disciplínách (muži K1, C1 a C2, ženy K1 a C1) a v Extreme Slalomu. Jako ukázková kategorie se pojede C2 mix, tedy smíšená posádka. V každé z nich bude mít Česká republika hned několik želízek v ohni.

Vítězství obhajuje Prskavec

Na loňskou dominanci by rádi navázali kajakáři, kteří loni obsadili první čtyři místa. Za vítězným Jiřím Prskavcem skončili tehdy Ondřej Tunka, Vavřinec Hradilek a Vít Přindiš. „Na nedávném mistrovství Evropy v Tacenu nám všichni, co do Prahy jedou, říkali, že doufají, že to zase nebude mistrovství České republiky,“ smál se čtyřiadvacetiletý Prskavec.

Chybět nebude ani Vavřinec Hradilek, kterému letošní nominační závody nevyšly podle představ a účastní se tak pouze Světových pohárů. „Cítím se dobře. Zapracoval jsem hlavně na fyzické kondici, tak doufám, že se to projeví. S mou formou je možné cokoliv,“ prohlásil třicetiletý kajakář.

Tatínek Gebas vystěhoval rodinu na chalupu

V kategorii žen C1 by chtěla překvapit Tereza Fišerová. Devatenáctiletá kanoistka letos na evropském šampionátu vybojovala senzační stříbro. Minulý týden ji však v Troji mistrovství České republiky nevyšlo a skončila bez medaile, a tak by se nyní před domácími fanoušky chtěla předvést. „Strašně moc se těším. Už minulý víkend tady při MČR byla skvělá atmosféra, co teprve teď při Světovém poháru, to bude úžasné,“ líčila s nadšením talentovaná závodnice, která se spolu s Jakubem Jáněm představí ještě ve smíšených posádkách a zkusí si i Extreme Slalom.

V dobrý výsledek doufá také Vítězslav Gebas, kterému se v letošní sezóně zatím příliš nedaří. „Příprava se mi povedla, tak doufám, že už se mi konečně podaří prodat to, co mám natrénováno,“ přeje si třiatřicetiletý kanoista, kterému se nedávno narodila dcera. "Rodinu jsem teď vystěhoval na chalupu, abych se před závody pořádně vyspal,“ uzavřel Gebas. O co nejlepší umístění se mezi kajakářkami pokusí Kateřina Kudějová, Karolína Galušková a Amálie i Štěpánka Hilgertovy.

V pátek jsou v Troji na programu kvalifikace všech kategorií. V sobotu se pojede semifinále a finále kanoistek, kajakářů, deblkanositů a Extreme Slalom. V neděli pak budou o medaile bojovat kajakářky, kanoisté a smíšené posádky.

Reklama

Související témata: