Hlavní obsah

Kašpar se Šindlerem vyhráli na SP v Troji závod deblkanoí, Přindiš kraloval kajakářům

Aktualizováno

Čeští vodní slalomáři získali v prvním finálovém dnu na Světovém poháru v Praze čtyři medaile, z toho dvě zlaté. Zvítězili kajakář Vít Přindiš a deblkanoe Jonáš Kašpar, Marek Šindler. Stříbro získal další kajakář Jiří prskavec a bronzová byla mezi kanoistkami Monika Jančová. V neděli vyvrcholí soutěže kajakářek a kanoistů.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Vít Přindiš oslavuje triumf v závodu SP ve vodním slalomu v Troji.

Článek

Čeští kajakáři podobně jako před rokem ukázali, že jsou na domácí vodě v Troji nejlepší. Sice neobsadili první čtyři místa jako loni, ale na stupně vítězů k sobě pustili jen Němce Sebastiana Schuberta.

Přindiš tentokrát porazil krále předchozích dvou ročníků Prskavce. Dělilo je od sebe 83 setin, Prskavce o úspěšnou obhajobu připravila dvousekundová penalizace za dotyk třinácté branky. Obhájce stříbra Ondřej Tunka ve finále neprojel branku a skončil sedmý, vloni třetí Vavřinec Hradilek byl prvním nepostupujícím semifinalistou.

Kašpar se Šindlerem vítězstvím mezi deblkanoisty navázali na bronz z nedávného mistrovství Evropy. V bývalé olympijské disciplíně za sebou nechali dvě francouzské dvojice. Se ztrátou téměř tří sekund skončili druzí Gauthieur Klauss a Matthieu Péché a třetí byli kontinentální šampioni z Tacenu Pierre Picco a Hugo Biso. Všichni medailisté dokončili finále v náročných větrných podmínkách s dvousekundovou penalizací.

Ondřej Karlovský a Jakub Jáně při obhajobě bronzu skončili i kvůli třem chybám sedmí, Tomáš Koplík s Jakubem Vrzáněm byli s deseti trestnými sekundami devátí.

Nejlepší z českých kanoistek Jančová nestačila jen na dvojici britských soupeřek. Hned za ní skončila vicemistryně Evropy Tereza Fišerová následovaná Evou Říhovou.

Závod vyhrála stejně jako na nedávném mistrovství Evropy v Tacenu Kimberley Woodsová, jež jako jediná sjela finálovou trať bez penalizace. Stříbrná Mallory Franklinová byla suverénně nejrychlejší, ale dopustila se tří dotyků branek. Jančová s Fišerovou měly na kontě po jednom.

Disciplínu kajakcross, při které jezdí slalomáři v plastových kajacích vyřazovací rozjížďky, vyhrála Amálie Hilgertová. Mezi muži triumfoval Novozélanďan Mike Dawson před trojicí domácích kajakářů Hradilkem, Tunkou a Přindišem.

SP ve vodním slalomu v Praze-Troji
Muži:
K1:
1. Přindiš (ČR) 88,55 (0)
2. Prskavec (ČR) -0,83 (2)
3. Schubert (Něm.) -2,89 (0)
...
7. Tunka (ČR) -53,28 (50)
11. Hradilek (ČR) nepostoupil ze semifinále
C2:
1. Kašpar, Šindler (ČR) 104,66 (2)
2. Klauss, Péché (Fr.) -2,76 (2)
3. Picco, Biso (Fr.) -5,27 (2)
...
7. Karlovský, J. Jáně (ČR) -9,39 (6)
9. Koplík, Vrzáň (ČR) -16,18 (10)
Ženy:
C1:
1. Woodsová (Brit.) 111,15 (0)
2. Franklinová (Brit.) -3,98 (6)
3. Jančová (ČR) -6,41 (2)
4. Fišerová (ČR) -11,06 (2)
5. Říhová (ČR) -23,07 (4)
Kajak cross:
Muži:
1. Dawson (N. Zél.)
2. Hradilek (ČR)
3. Tunka (ČR)
4. Přindiš (ČR)
...
9. Matějka (ČR)
Ženy:
1. A. Hilgertová (ČR)
2. Prigentová (Fr.)
3. Fišerová (ČR)
4. Vojtová (ČR)
...
11. Jančová (ČR)

Reklama