Hlavní obsah

Profesionální plavci mají na popud Hosszúové svoji organizaci

Profesionální plavci mají z iniciativy trojnásobné olympijské vítězky Katinky Hosszúové vlastní asociaci GASP (Global Association of Professional Swimmers), jejímž prostřednictvím se chtějí podílet na vývoji svého sportu. Maďarská hvězda necelé dva týdny před startem mistrovství světa v Budapešti zveřejnila na sociální síti třicítku zakládajících členů organizace z celého světa, z nichž polovinu tvoří olympijští šampioni včetně Švédky Sary Sjöströmové či Brita Adama Peatyho.

Foto: Martin Sidorják

Plavkyně Barbora Závadová

Článek

"Naším cílem je mít stále více členů a naslouchat jim. GAPS nám umožní reprezentovat společné zájmy profesionálních plavců, mít jasný náhled na věci, které se v plaveckém sportu dějí, a mít vliv na vývoj našeho sportu," uvedla Hosszúová, která je známá svými spory s autoritami. V listopadu například na její výzvu rezignoval šéf maďarského svazu Tamás Gyárfás, místopředseda světové federace FINA.

FINA by podle Hosszúové přezdívané "Železná lady" měla více naslouchat názorům profesionálních plavců a umožnit jim podílet se na důležitých rozhodnutích o budoucnosti sportu. "Očekáváme, že funkcionáři FINA nás pustí k jednacímu stolu a že s námi budou jednat jako s rovnocennými partnery," dodala Hosszúová.

Reklama