Hlavní obsah

Smělý plán Závadové. Zpátky do Austrálie, směr Tokio

Pavel NovotnýSport.czPrávo

Po třech měsících přípravy v Austrálii vyrazí Barbora Závadová na plavecké MS v Budapešti za obhajobou 5. místa na dlouhé polohovce z posledního MS v Kazani. Naplní očekávání po misi u protinožců? „Neberu to jako závazek, dala jsem si dlouhodobější cíle," říká čtyřiadvacetiletá závodnice.

Tréninky v Austrálii byly intenzivnější, říká plavkyně Barbora ZávadováVideo: Sport.cz

 
Článek

Postup do finále je pro všechny české plavce na nadcházejícím šampionátu vysněnou, hodně vysoko postavenou metou. „Samozřejmě bych do osmičky chtěla. A po roce, který pro mě byl nahoru dolů, jsem strašně zvědavá. Časy ukazují, že jsem na tom relativně dobře. I když ale finále nevyjde a bude slušný výkon, tak budu spokojená," přemítala Závadová na začátku závěrečného soustředění, které mají reprezentanti naplánované v pražském Podolí do příští středy.

Všechno důležité za tři roky

Pro „Australanku" v českém týmu je MS v Budapešti první akcí na nové cestě, na jejímž konci stojí olympijské Tokio 2020. „Vztahuji všechno směrem k příští olympiádě. Když se to letos nepovede, nic se nestane. Všechno důležité bude za tři roky. A to je hodně dlouhá doba. Podle mě je jedna z chyb českého plavání, že se na výkonnost dívá dost krátkodobě. Pro mě byla Austrálie můstek k velkým změnám. I proto bych se tam ráda vrátila," poodhaluje Závadová vysněný plán.

Podle něj by k protinožcům chtěla odjet znovu na podzim a absolvovat tam prakticky celý olympijský cyklus. „Samozřejmě je problém s vízy, ale kdyby to všechno vyšlo a našla bych odpovídající tréninkovou skupinu, tak bych tam chtěla zůstat. Pokud člověk nechce být ve skupině jen na návštěvě, tak tam potřebuje být déle," má jasno.

Příště i limit na krátkou polohovku!

Jediné, co Závadovou mrzí, že před MS nezvládla zaplavat limit na krátkou polohovku, kterou u Dunaje poplave znakařka Simona Baumrtová. „V Austrálii to už nešlo. Jak tam mají všechno obráceně, tak skončila sezóna a přišlo období závodů v krátkém bazénu. Naštvaná ale můžu být jen sama na sebe. A motivuje mě to k tomu, aby se to příště neopakovalo," dodala.

V Budapešti se tak kromě polohového závodu na 400 metrů představí ještě na tratích 200 metrů motýlek a kraulařské čtyřstovce. „Na tu se těším. Je to vzdálenost, ke které tréninky hodně směřovaly," uzavřela Závadová.

Největší nadějí Navrátil
Devatenáctičlenná výprava bude reprezentovat Českou republiku na nadcházejícím 17. mistrovství světa v plavání, které odstartuje tento pátek v maďarské Budapešti. Nejširší zastoupení mají bazénoví plavci, největší naděje ale vedení reprezentace vkládá do jediného zástupce v extrémních skocích do vody Michala Navrátila.
Dechberoucí disciplína plná krkolomných figur při třísekundovém pádu z 27metrové věže je v programu šampionátu až v úplném závěru, jako první půjdou do akce v sobotu dálkoví plavci. „Michal Navrátil se umisťuje dobře ve Světové sérii a je jednoznačně největší českou nadějí. Bazénoví plavci na posledních šampionátech dosáhli na finále a doufáme, že to zopakují. V dálkovém i synchronizovaném plavání přebírají štafetu mladší a jejich perspektiva je hlavně směrem k LOH v Tokiu,“ podotkl k nominaci šéftrenér Vlastimír Perna.
Česká nominace na MS v plaveckých sportech, Budapešť (14.-30.7.2017)
Plavání: Simona BAUMRTOVÁ, Martina ELHENICKÁ, Anna KOLÁŘOVÁ, Petra CHOCOVÁ, Martina MORAVČÍKOVÁ, Lucie SVĚCENÁ, Barbora ZÁVADOVÁ, Roman DMYTRIJEV, Tomáš HAVRÁNEK, Pavel JANEČEK, Jan MICKA, Jan ŠEFL
Dálkové plavání: Alena BENEŠOVÁ, Lenka ŠTĚRBOVÁ, Vít INGEDULD, Matěj KOZUBEK
Synchronizované plavání: Alžběta DUFKOVÁ, Sabina LANGEROVÁ
Extrémní skoky do vody: Michal NAVRÁTIL

Reklama

Související témata: