Hlavní obsah

Medaile 27 metrů hluboko. Navrátil věří, že bude důvod skočit si Supermana

Praha

Trochu blázni a rozhodně absolutní profíci. Parta extrémních skokanů do vody má mezi účastníky světového šampionátu v plavání, které začalo v pátek v Budapešti, výjimečné postavení. Vrhnout se vstříc hladině z výšky sedmého patra totiž není pro každého. Své místo mezi světovou elitou má i český reprezentant Michal Navrátil, pasovaný ve výpravě na největší medailovou naději.

Michal Navrátil - skoky do vodyVideo: Sport.cz

 
Článek

Extrémní skoky jsou v programu MS teprve potřetí a vaším nejlepším výsledkem zatím bylo 4. místo v Barceloně v roce 2013. S jakými ambicemi pojedete do Maďarska?

Jednoznačně skončit na stupních vítězů. Loni jsem dokázal dvakrát zvítězit v sérii závodů Red Bullu a letos jsem třetím místem na Světovém poháru v Abú Zabí svou pozici v úzké špičce potvrdil. Před závodem na MS (28. a 30. července - pozn. red.) mě čekají ještě dvě soutěže. Na těch se chci pořádně vyskákat, abych byl na Budapešť opravdu dobře připravený. Samozřejmě je tam ale vždycky nejistota, při každém skoku se může něco stát. Máte jen čtyři ostré pokusy a jedna chybička vás odsune na dvacáté místo.

Chyba může vést nejen k bodové srážce, ale také ke zranění. V průběhu sezóny trápily bolístky i vás. Jste už v pořádku?

Při tréninku v Rakousku, kde je nejbližší možnost skákat z 27 metrů, jsem při dopadu trochu povolil nohy a natáhl si stehenní přitahovače. A pak jsem se při závodech v Irsku lehce vychýlil a odrazil si ledviny. Minulý týden při závodech na Azorech jsem se ale o vodu pěkně omlátil a zjistil, že mě nic nebolí. Vím, že mohu fungovat a jít znovu na 27 metrů.

Jak bude pojatý závod v Budapešti? Budete skákat do Dunaje?

To ne. Pořadatelé vybudují na nábřeží u Parlamentu konstrukci s bazénem s předepsanou hloubkou šest metrů a 27metrovou věží. Viděl jsem vizuály a divácky to bude parádní.

Aleš Valenta si kdysi na olympiádu přivezl trumf v podobě legendárních „tří salt s pěti vruty". Máte v arzenálu na šampionát také tajnou zbraň?

Já jsem letos začal zkoušet svůj tradiční skok s rozběhem a výhledově jsem do něj díky větší dynamice chtěl přidat ještě jeden vrut, což by výrazně zvýšilo obtížnost a bodové ohodnocení. Začal jsem se ale na provedení odrazu soustředit až příliš, a nakonec jsem zapomínal, jak mám padat do vody. Proto jsem se rozhodl vrátit k mým standardním skokům, u kterých vím, že mohou být vítězné. Snažit se mermomocí o novinku nemá smysl, jen bych si rozhodil psychiku.

Fanoušky na závodech pravidelně odměňujete skoky mimo soutěž s pláštíkem Supermana. Berete ho i do Budapešti?

Beru. A pevně věřím, že bude důvod si před diváky skočit.

Reklama

Související témata: