Hlavní obsah

Finále uteklo, Moravčíková se ale proti Riu veze na vlně euforie

Budapešť

Před rokem po nevydařené olympiádě vážně uvažovala o konci kariéry. Příchod italského kouče Paola Bossiniho ale plavkyni Martině Moravčíkové změnil v 28 letech sportovní život. Výsledek? Rostoucí forma s vrcholem na světovém šampionátu v Budapešti a optimistické plány do budoucna, přestože českou závodnici v závodu na 200 metrů prsa zastavilo semifinále.

Moravčíková po semifinále na 200 mVideo: ČSPS/Martin Sidorják

 
Článek
Fotogalerie

Postup do finále nevyšel, v rozplavbě jste ale výrazně vylepšila český rekord a celkové třinácté místo je zatím druhým nejlepším výsledkem na MS. Tohle mistrovství budete hodnotit pozitivně, ne?

V rozplavbě i semifinále jsem plavala čas pod 2:25 min., dvakrát pod hranicí českého rekordu. Myslím, že nemám být proč na sebe naštvaná. A asi ani trenér nebude naštvaný. Skoro mi až připadá, jako bych se do té dvoustovky za 2:25 vžila. Předtím jsem se trápila na čase kolem 2:27. Doufám, že tohle bude další odrazový můstek, že budu schopná plavat na hranici rekordu regulérně a nebudu to honit.

Díky osmému místu v rozplavbě jste v semifinále měla výhodnější šestou dráhu. Pomohly vám rychlejší soupeřky?

Na první stovce moc ne, spousta holek má rychlejší osobák a pro mě je důležité nenechat se strhnout. Určitě plavu ráda vedle Španělky Jessiky Vallové. To je strašně milá holka i ve svolavatelně a v závodu mi pomohla.

I přes nepostup sršíte energií. Myšlenky na konec kariéry, které se vám honily hlavou loni po nepovedené olympiádě, jsou tedy pasé?

Musím se domluvit s trenérem. Možná úplně vynechám zimní sezónu a trénovala bych spíš na mistrovství Evropy v dlouhém bazénu. Já jsem na krátkých bazénech fakt marná. A co si budeme nalhávat, když jsem se nenaučila obrátky za dvacet let, tak to za jednu sezónu nedoženu. Možná ve mně ale ještě něco je. Každopádně nechci dělat dlouhodobé plány.

Vy a Vallová jste byly ve startovní listině dvoustovky výrazně nejstarší, španělská plavkyně přitom zaplavala v semifinále třetí čas. Platí, že datum narození nehraje roli?

Já mám jednoho dobrého doktora z Institutu sportovního lékařství a ten mi říká, že věk dnes už neznamená nic. Že i v plavání se hranice posouvá, tak proč končit. V tom mě hodně inspiruje.

Byl pro vás dobrou inspirací i příchod trenéra Bossiniho na pražský Strahov?

Paolo s asistentem Tomášem Brtníkem mě strašně nabudili. Atmosféra na Strahově se změnila. Ale pozor, Markéta Kaplanová byla vynikající trenérka. Fakt. Ta mě vypiplala. Paolo ale vede větší skupinu, není to soustředěné jen na mě. Tím ze mě spadla nervozita, která mě dřív často před startem svazovala. Začala jsem si užívat, že můžu plavat. Je to jiný přístup.

Bossini býval elitní plavec a rovněž prsař. Jeho postřehy asi budou k nezaplacení...

Před závody mi dává neskutečné rady. On byl vynikající dvoustovkař, čtvrtý na olympiádě v Aténách. A je to prostě znát. Ten přínos je obrovský.

Individuální starty máte v Budapešti za sebou a čeká vás už jen polohová štafeta. Už jste z hlavy dostala diskvalifikaci na olympiádě v Riu po vašem špatném odskoku?

To mi vůbec nepřipomínejte, měla jsem z toho normálně noční můry. Zkazilo mi to celou olympiádu, byla jsem z toho hrozně špatná. Holkám jsem se omlouvala, brečela jsem na pokoji. A ještě v prosinci na MS v krátkém bazénu jsem před štafetou dva dny nespala. A respekt z toho mám dodnes.

Reklama

Související témata: