Hlavní obsah

Extrém po maďarsku. Věž na MS překvapila i Navrátila

Pavel Novotný (Budapešť)Sport.cz

Podíval se na modré kolo v hlubině a hlavou mu proběhlo, že do tak malého bazénu ze závratných 27 metrů ještě neskákal. Ready, křikl dolů na žabí muže připravené v pohotovosti ve vodě poskytnout pomoc, zpevnil tělo a vrhl se dolů v technicky dokonale provedené sestavě. Michal Navrátil mohl být po posledním tréninku na MS v Budapešti spokojený.

Michal Navrátil při tréninku na MS v Budapešti IVideo: Archiv Michala Navrátila

 
Článek
Fotogalerie

Michal Navrátil, trénink na MS v Budapešti - skok ze stojky

Z toho pohledu mrazí. 27metrová věž, na níž v pátek na plaveckém MS odstartují boje o medaile extrémní skokani, totiž ční nad patnáctimetrovým bazénem, který ze závratné výšky vypadá jako modré kolečko. „Docela adrenalin," utrousil český reprezentant Michal Navrátil po čtvrtečním tréninku, v němž vystřihl dva technicky dokonalé skoky.

Ocelová konstrukce pro dechberoucí disciplínu vyrostla v Budapešti na břehu Dunaje přesně naproti honosné budově maďarského Parlamentu. A už tréninkové kousky skokanů dávaly tušit, že jejich závod rozdělený do dvou dnů, bude perličkou celého šampionátu.

Při vrutech nic neviděl

Jak ale Navrátil přiznal, uměle vytvořená věž je pro něj zcela novou zkušeností. „Je to poprvé, co něco takového můžu vyzkoušet. Bazén má patnáct metrů v průměru a na hraně v 27 metrech má jen dvanáct metrů na délku. Když jsem dělal vruty ze stojky, tak jsem pořádně neviděl nic. Až najednou vodu, do které jsem směřoval nohy. Docela adrenalin. Ale určitě dobrá zkušenost do budoucna," vyprávěl do bronzova opálený český závodník.

Čtvrteční trénink navíc neprovázely vůbec dobré podmínky. Slunce, které Budapešť ještě zkraje týdne spalovalo, přikryly mraky a zvedal se vítr, až látka kryjící konstrukci hlasitě pleskala. „Jasně, že když je slunce, tak je větší pohoda a klídek. Člověku se chce skákat. Když je zamračeno, tak se trochu nutíte. A vítr? Ten hraje hlavně mentální roli. Raději ale půjdu na trénink ve větru a budu vědět, že do závodu můžu jít za každého počasí," vykládal s vědomím, že dva tréninkové dny vyšly zcela podle jeho představ.

Skokan s dokonale vyrýsovanou postavou platí v Budapešti za největší medailovou naději české výpravy. A přestože parta extrémních skokanů působí na první pohled hodně rozevlátě, 32letý závodník bere svou reprezentační úlohu extrémně vážně. „Říkám si, že mám hrozné štěstí, že tady můžu být. Mistrovství světa v high divingu je teprve potřetí v historii a pro mě je to vrchol sezóny. Navíc se teď cítím přesně v té formě, v jaké bych chtěl na šampionátu být," dodal Navrátil, jehož maximem zatím zůstává čtvrté místo z Barcelony 2013. Jestli se české plavání dočká historicky první medaile s příchutí adrenalinu bude jasné v neděli.

Reklama

Související témata: