Hlavní obsah

Chtělo se mu zvracet, přesto předvedl životní čas. Český plavec poplave o medaile!

Budapešť

České plavání nebude chybět při nedělním závěrečném finálovém bloku na světovém šampionátu v Budapešti! Jan Micka dokázal v sobotní rozplavbě závodu na 1500 metrů volný způsob rozehnat pochybnosti po nezdaru na osmistovce a ve skupině nabité hvězdnou konkurencí si zajistil postup čtvrtým časem v novém českém rekordu 14:55,47 min.

Jan Micka postoupil do finále na 1500 m.Video: ČSPS

 
Článek
Fotogalerie

Micka v poslední rozplavbě startoval spolu s hvězdnými Italy, olympijským vítězem Gregoriem Paltrinierim a bronzovým z Ria Gabrielem Dettim, po jejichž boku v první polovině roku trénoval. A přestože po 16. místu v závodu na 800 metrů nepřekypoval sebevědomím, dokázal dosavadní vlastní maximum z loňského ME v Londýně posunout o víc než tři sekundy.

„Konečně," oddechoval ztěžka dvaadvacetiletý reprezentant po závodu v marné snaze zastavit svalový třes. „Málem jsem se ve vodě pozvracel. Kolem devítistovky jsem začínal cítit mravence v nohách. Brněly mě prsty a celé nohy, svíral se mi žaludek, že jsem párkrát i krknul. V jednu chvíli jsem fakt myslel, že to pustím. Ale naštěstí jsem to ustál," popisoval stavy, které ho na třiceti bazénech potkaly.

Závodník pražského USK zařídil české výpravě na MS druhou účast ve finále a třetí národní rekord. Své šance v nedělním boji o medaile ale odhadovat nechtěl a na pohled povzbuzující čtvrtý čas z rozplavby jako etalon možného úspěchu nebral. „Podívejte se kdo tam je. Italové, Ukrajinec Romančuk, Polák Wojdak, Australan Horton... Je to otevřené. Nastupujeme v čase nula a jedeme odznova. Bude záležet, kdo bude mít víc sil, kdo se lépe připraví. Každopádně budu rád, i když doplavu osmý a když mě nediskvalifikují za předčasný start. Finále je prostě dobré," vyprávěl.

V sobotu dopoledne o postup usilovaly rovněž Anna Kolářová na padesátce volný způsob a nejkratší trať absolvovala i prsařka Petra Chocová, která se k výpravě připojila ve čtvrtek. Obě závodnice ale skončily už v rozplavbách, Kolářová obsadila 27. místo a Chocová byla dvaadvacátá.

Reklama