Hlavní obsah

Dressel sedmi zlaty z plaveckého MS vyrovnal Phelpsův rekord

Budapešť

Americký plavec Caeleb Dressel vyrovnal ziskem sedmi zlatých medailí na mistrovství světa v Budapešti rekord slavného krajana Michaela Phelpse z roku 2007. Zatímco Dressel vybojoval v maďarské metropoli tři individuální a čtyři štafetové tituly, Phelps o deset let dříve v Melbourne absolvoval pouze dva vítězné týmové závody. Na hrách v Pekingu získal nejúspěšnější olympionik všech dob ještě o jedno zlato navíc.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Americký plavec Caeleb Remel Dressel.

Článek

Dvacetiletý Dressel vyhrál v Budapešti kraulařskou padesátku i stovku, ovládl také prostřední motýlkářskou trať. Zbývající triumfy přidal ve štafetách, z nichž už má dvě zlata z loňských olympijských her v Riu de Janeiro. Tam se na dvou štafetových primátech podílel mimo jiné spolu s Phelpsem.

"Pomohly mi dvě smíšené štafety, takže to je jiný případ. Zatím mezi ně ještě nepatřím," odmítl Dressel srovnání s Phelpsem a dalším slavným americkým plavcem Markem Spitzem, který získal sedm zlatých na OH 1972 v Mnichově. "Stále si teprve zvykám na velké závody a moc si to užívám," prohlásil Dressel během svého premiérového světového šampionátu.

Reklama

Související témata: