Hlavní obsah

Skokani zase brali dech. Černé slunce, pidibazén a pořádná hlubina

Nedávný světový šampionát v plavání vynesl i v Česku díky stříbrné medaili Michala Navrátila na výsluní extrémní skoky do vody. Partička neohrožených sportovců si přitom nenechá ujít jedinou příležitost, aby neudělala ze své disciplíny show. Pondělní zatmění slunce ve Spojených státech k akci přímo vybízelo...

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Skokani v Oregonu při zatmění slunceVideo: sntv

 
Článek

K úplnému zatmění došlo na území USA po 38 letech a astronomický jev vyvolal obrovský zájem veřejnosti. Extrémní skokani - tentokrát bez českého Supermana - si však spektakulární úkaz dokázali pořádně okořenit. V Oregonu, kde bylo zatmění pozorovatelné na území Spojených států jako první, si postavili útlou konstrukci o výšce 23 metrů a pod ní umístili bazének o objemu přes 100 tisíc litrů.

A pak už se šlo na věc. Ještě za světla pár tréninkových skoků a když obloha po deváté ráno potemněla, rychle za blesku fotoaparátů na ostro. Totální zatmění totiž trvalo jen 58 sekund.

„Když se začalo stmívat, vylezli jsme ve čtyřech nahoru a čekali, až padne tma. Konstrukce sice pěkně chatrná, ale atmosféra okamžiku veškeré pochybnosti přebila. Bylo to neskutečné," líčil po dechberoucí podívané Američan David Coulturi. „Byla to patrně jedna z nejbláznivějších věcí, jakou jsem kdy udělal. Nečekali jsme, že se udělá opravdová tma. Na skoky jsme pak měli ani ne minutu, každý měl jen jeden pokus. Hustý," přidal se kolumbijský veterán Orlando Duque.

Reklama

Související témata: