Hlavní obsah

V desáté dráze můžou jet jen blondýny, smály se české kanoistky

Michal OsobaSport.cz

Jako by jedna loď ve finále byla navíc. Kuriózní semifinálová remíza mezi Češkami a Brazilkami poslala do medailového boje na mistrovství světa v Račicích na pětistovce deset posádek. A vzhledem k tomu, že je připraveno jen devět startovních bloků, musel deblkanoi s dvojicí Lenka Součková, Jana Ježová na startu držet rozhodčí. Češky dojely v nové olympijské kategorii deváté.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kanoistky Lenka Součková (vpředu) a Jana Ježová na MS v Račicích.

Článek

Jak se jelo v krajní dráze téměř u břehu?

Ježová: Asi byla výhoda, že jsme neměly startovní blok, z toho jsme těžily na startu. Ale pak pro mě jako zadáka, který řídí loď, bylo hrozně složité, že jsme neměly bójky na pravé straně. Pořádně jsem nedokázala odhadnout směr lodi. Stáhlo nás to dost doprava, kde je voda hodně mělká, a pro nás těžká na záběr. To byla asi chyba, kterou jsem tam udělala. Ale jsme rády, že jsme devátým místem potvrdily, že jsme do finále patřily.

V čem bylo výhodnější startovat bez bloku?

Součková: Protože jsme docela trefily ten start, aspoň myslím, že jsme byly dost před Španělkami, vůbec bylo do dvoustovky pole vyrovnané. Navíc jsme si mohly loď natočit, jak je to pro nás pohodlné.

Jak se vlastně vybíralo, jestli z bonusové desáté dráhy pojedete vy, nebo Brazilky?

Ježová: Vůbec nevíme. Jestli si neřekly, že B je blíž začátku abecedy, tak Brazilky daly do bloku a nás mimo… (úsměv) Předpokládám, že losovali, ale nemám to potvrzené.

Nemrzelo vás, že v první dráze byste byly mnohem blíže bouřícím tribunám?

Součková: Já ty tribuny slyšela skvěle i v desítce, hnaly nás a dodaly mi dost sil, i když už jich tam moc nebylo. Desítka nevadila.

Ježová: My slyšely lidi už před startem. Jak se tribuna ozvala, když nás představovali, to bylo fakt skvělé, nabilo nás to.

Je účast ve finále velkým povzbuzením pro další přípravu směrem k olympiádě v Tokiu?

Součková: Určitě. My byly po mistrovství Evropy, kdy jsme se do A finále nedostaly, zklamané. Ale tady na mistrovství světa je vidět, že forma byla načasovaná dobře a je to motivace do dalších let.

Ježová: Naše forma v porovnání s Evropou je úplně jiná. Ta nám nesedla, nebyl to náš závod, navíc jsme měly smůlu na vítr. Tady se nám i pocitově během kvalifikačních jízd jezdilo dobře a snad jsme předvedly, co umíme.

Mimochodem, vaši loď zdobí označení #blondC2. Jak jste k němu dospěly?

Ježová: Blondýny na deblkanoi jsme asi jediné v celém startovním poli, tak jsme si říkaly, že si to uděláme jako takovou naši značku. A když to dopadlo, že jsme měly desátou dráhu, lidi říkali, že jediný, kdo může mít 10. dráhu, jsou blondýny. (směje se)

Reklama

Související témata: