Hlavní obsah

Pocit nezastavitelnosti, pak bronzový smutek. Jsem druhý poražený, hlásil Dostál

Račice

Jindy veselá kopa mluvila smutným hlasem, dlouho seděl kajakář Josef Dostál sklesle na molu za cílem. Ani tak skvělý výsledek, jakým je bronz z mistrovství světa, ho nemohl uspokojit. V domácím prostředí chtěl na olympijské kilometrové distanci získat zlato a netajil se tím. Jenže Němec Tom Liebscher a Portugalec Fernando Pimenta byli nad jeho síly.

Josef Dostál o pocitech ze závoduVideo: Sport.cz

 
Článek

Ještě v půlce trati jste vcelku jasně vedl, kdy se boj o zlato zlomil ve váš neprospěch?

Na pětistovce jsem si myslel, že to je můj životní závod stejně jako před třemi lety, kdy jsem vyhrál. Cítil jsem se skoro nezastavitelně. Nicméně ta má nezastavitelnost skončila asi 250 metrů před cílem, kdy přede mě šel Pimenta a pak i Němec. Je to vlastně můj nejhorší výsledek v kariéře na vrcholné akci (na MS 2014 byl zlatý, na MS 2015 a OH 2016 stříbrný), takže jsem poměrně zklamaný.

Radost by vám opravdu udělalo jen zlato?

Povím vám to takhle. Jel jsem sem proto, že jsem chtěl vyhrát. Už se mi to jednou povedlo a každá nevýhra pro mě už vlastně není ideální závod. Možná to bude znít namyšleně, ale jsem vlastně až druhý poražený.

Takže berete všechno, nebo nic?

Přesně tak. Taky to v cíli tak vypadalo, tváře jsem měl rozkousané do krve.

Kdy už jste tušil, že závod nedopadne úplně podle vašich představ?

Na posledních 200 metrech. Němec, který vyhrál, asi volil stejnou taktiku jako Španěl vloni na olympiádě. Musím se na to ještě podívat, ale myslím, že se trochu svezl na vlně. Jestli byl tak dvě sekundy za mnou, je to možné. Do finiše se mu to povedlo stejně jako Španělovi, takže klobouk dolů za to, jak to zvládl takticky. Dneska prostě byli dva lepší než já.

Dá se proti tomu něco dělat, aby se soupeři nevozili na vaší vlně?

Nic. Nebo si vyjet dráhu na kraji. Tam toho může zneužít jen jeden soupeř, uprostřed dva…

Nepřiměla vás bouřlivá kulisa až příliš přepálit úvodní část závodu?

Jel jsem tak, jak jsem se domluvil s trenérem. Zezačátku hezky vepředu a doufat, že vydržím. Ale dneska jsem to na té špičce nevydržel.

Ale asi jste výrazně lepší atmosféru oproti čtvrtku a pátku pociťoval.

Vnímal jsem ten obrovský rachot, ale posledních 200 metrů jsem byl tak v háji, že jsem nevěděl o světě. Já si vždycky říkám, že všichni fanoušci fandí mně. Ale tady jsem si to ani nemusel říkat, věděl jsem to.

V neděli vás čeká ještě pětistovka, jak ze sebe setřesete zklamání?

Nechám se v té porážce pořádně vykoupat, myslím, že mě to nabudí. Jestli jsem byl dneska ráno před finále nesnesitelný, tak to byl slabý odvar proti tomu, co přijde v neděli.

Reklama

Související témata: