Hlavní obsah

Hlavně, aby mě tam nezakousl aligátor, přeje si před MS Synek

Praha

O pátý titul bude na nadcházejícím mistrovství světa ve veslování bojovat Ondřej Synek. Čtyřiatřicetiletý skifař žil teď několik dní v nejistotě, neboť stejně jako ostatní čekal na zprávy, zda hurikán Irma areál na pobřeží v americké Sarasotě neponičil. Až na malé škody je vše v pořádku, a tak má úřadující mistr Evropy obavu jen z aligátorů.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Skifař Ondřej Synek.

Článek

Ještě před pár dny veslaři nevěděli, jak to bude s jejich letošním světovým šampionátem. Na pobřeží Floridy před pár dny udeřil hurikán Irma a podle původních předpokladů měl zasáhnout i Sarasotu, dějiště mistrovství. Oblast však nakonec naštěstí nebyla poničena, škody nejsou velkého rozsahu a akce se tak od 24. září do 1. října může uskutečnit podle plánu.

„Pár dní jsem žil v nejistotě. Bylo to tak padesát na padesát, jestli se šampionát uskuteční, dopadlo to ale dobře,“ oddychl si na páteční tiskové konferenci Ondřej Synek, který už má v místě konání svou loď. „Ani mě nenapadlo, že by mi ji mohl odnést vítr. Je v tak velkém kontejneru, že je snad v pořádku,“ dodal.

S ostatními českými veslaři zamíří do Sarasoty s týdenním předstihem, takže obavy nemá ani z aklimatizace. Starosti mu dělají jen aligátoři. „Jsem zvyklý cestovat, důležité je neusnout v letadle a jít spát hned po příletu. Pak to bude dobré. O areálu toho ale moc nevím, viděl jsem jen pár fotografií. Dokonce i s aligátorem. Tak doufám, že mě nějaký nezakousne,“ líčil se smíchem.

Páté zlato je výzva

Po nepovedeném závodě Světového poháru v červenci v Lucernu se věnoval přípravě. „Měl jsem tam zánět zubu, nějak mě to semlelo,“ vysvětloval. „Prostě to byl závod, který mi nevyšel, takže na mistrovství světa to budu chtít napravit,“ přiznal trojnásobný medailista z olympijských her.

„V srpnu jsem byl na tradičním soustředění v Livignu, pak v Praze a teď deset dní na Slapech. Tam to bylo super, žádné motorové čluny, nikde nikdo, měli jsme klídek,“ pochvaloval si. Myslím, že se to povedlo. Cítím se dobře, záda mě nebolí, tak snad to na Floridě dopadne.“

V cestě za pátým titulem mistra světa mu bude stát osmatřicet soupeřů. „To je hodně. Jak na tom jsou moji největší rivalové aktuálně, nevím. Určitě ale budou dobře připraveni,“ tuší. „Páté zlato je samozřejmě výzva. V historii jich pět získali jen Mahé Drysdale a Thomas Lange. Mám čtyři, tak bych je mohl dotáhnout. Pokusím se jet co nejlépe a prodat to, co jsem přes rok natrénoval,“ uzavřel úřadující mistr Evropy.

Reklama