Hlavní obsah

Naštvaná česká jednička pod vodou lapala po dechu. Zbytečně

Pau

Světový šampionát vodních slalomářů ve francouzském Pau připravil pořádnou zatěžkávací zkoušku pro nervovou soustavu nejlepší české kanoistky Terezy Fišerové. Ve čtvrtek si v obnovené neolympijské kategorii C2 mix vyčítala chybu, po níž jí s Jakubem Jáněm rozhodčí přiřkli padesátisekundovou penalizaci, a česká dvojice tak přišla o zlato. Její páteční příběh měl šťastnější konec.

Foto: Ivana Roháčková

Vyčerpané Tereze Fišerové pomáhají na břeh po semifinále mistrovství světa v Pau.

Článek
Fotogalerie

A když v pátek dojela semifinále své hlavní disciplíny a podívala se na světelnou tabuli, zmocnil se jí vztek a bezmoc. Opět padesátka a konec nadějí na finále. Alespoň prozatím.

Záchranáři nespěchali

Pádlo odhodila devatenáctiletá slalomářka do dáli, loď se s ní v cílovém prostoru převrhla a pár sekund trvalo, než se Fišerová opět vynořila na hladinu. Moderátorem zburcovaní „žabí muži“ si totiž s případnou záchranou dávali na čas.

„Já byla už po čtvrtku trochu na nervy. Věděla jsem o své chybě, bylo mi to nehorázně líto. Sice rozhodčí nedávali padesátky za horší věci, než jsem udělala já, ale dala jsem jim šanci,“ litovala finálového momentu, kdy hlavou narazila do jedné z tyčí, což rozhodčí označili za úmysl.

„A teď jsem dojela do cíle, a viděla zase padesátku. Pádlo jsem zahodila trochu nesportovně, vím, že se to nedělá, ale v těch emocích jsem se neudržela,“ kála se. „Najednou přišel proud a zvrhlo mě to,“ líčila.

Rukama to nešlo

Sil po náročné jízdě navíc neměla nazbyt. „Byla jsem dost udýchaná a bez pádla se moc zvedat neumím. Dala jsem jeden pokus rukama a už jsem moc nemohla dýchat, tak jsem se z té lodi prostě vyrvala,“ popisovala svěřenkyně Lukáše Kubričana.

Když se zadýchaná přes kameny dostala na břeh, čekaly ji o poznání příjemnější chvíle. Než se česká výprava stihla rozhodnout podat protest, videorozhodčí po prohlédnutí jízdy penalizaci sám odmazal jako neoprávněnou a Fišerová skončila v semifinále druhá.

„Moc jsem tomu odmazání nevěřila, i když mi to říkali už potřetí. Ale teď jsem fakt ráda, že finále pojedu,“ těšila se vicemistryně Evropy, která tak do finále (od 17.12 na ČT Sport) půjde jako předposlední.

Reklama

Související témata: