Hlavní obsah

Čeští veslaři chtějí na MS úspěšně zakončit vydařený rok

PRAHA

Čeští veslaři se v letošní sezóně prosadili na medailové pozice ve Světovém poháru i mistrovství světa závodníků do 23 let, od neděle je ale čeká vrchol sezóny. V britském Etonu se uskuteční seniorský světový šampionát, na kterém se bude devět českých posádek snažit vylepšit loňskou bilanci v japonského Gifu. Tam se na medailové pozice prosadili skifaři Ondřej Synek a Miroslava Knapková.

Článek

V Etonu by se měla mezi trojici nejlepších vrátit i stříbrná párová čtyřka z olympijských her v Aténách. "Tyto tři posádky na medaile mají a byla by škoda, kdybychom se vraceli bez medaile. Dokonce si myslím, že máme i na to, abychom měli pět šest posádek v A-finále," řekl ČTK reprezentační šéftrenér Přemysl Panuška k ambicím výpravy, která do Anglie odletí ve čtvrtek. Šampionát je pro veslaře navíc "odrazovým můstkem" pro olympijskou kvalifikaci v příštím roce.

Párová čtyřka startující v této sezoně ve složení David Jirka, Václav Chalupa, Milan Doleček, Tomáš Karas vyhrála Světový pohár. Hlavním favoritem kategorie ale budou spíše Poláci, kteří obhajují zlaté medaile. Letos však startovali pouze v Poznani, kde suverénně vyhráli. Jinak se připravují v ústraní. "Je ale pravda, že v Polsku naši jeli z plného tréninku," podotkl předseda svazu Jiří Kejval.

Knapková byla před rokem v Gifu druhá a stříbrné pozice sbírá i v této sezoně. Suverénku Jekatěrinu Karstenovou z Běloruska totiž stále porazit nedokázala. "Věty, že už bych ji měla porazit, moc neposlouchám. Byla bych spokojená, i kdybych byla druhá či třetí. Být ve světové špičce a na bedně je skvělé," podotkla Knapková.

Vyrovnat se s velkými vlnami

Nejstřídměji se směrem k MS kouká Synek. Loni při své premiérové sezoně na skifu vyhrál Světový pohár a na MS jel jako hlavní favorit. S bronzem však byl maximálně spokojen. Letos se mu tolik nedařilo a pouze jednou, na závěr v Lucernu, se prosadil mezi trojici nejlepších. "Teď jsem více v klidu. Když se dostanu do finále a neuspěji tam, tak bude dobrý výsledek a ne ostuda. Letos se pole skifařů vyrovnalo a je tak deset lidí, co mohou do finále a šest jich má na medaili," uvedl Synek.

O účast v A-finále poté budou reálně bojovat dvojnásobné juniorské mistryně světa na dvojskifu Gabriela Vařeková s Jitkou Antošovou, skifař lehkých vah Michal Vabroušek, ale i další nominované posádky. Nejtěžší úlohu bude mít zřejmě dvojskif Jakub Hanák, Michal Horváth, který neodjel ze zdravotních důvodů kompletně ani jeden mezinárodní závod.

"V týmu máme už zkušené posádky, které ale věkem patří mezi mladší. Nejlepší veslařský věk by měly mít mezi olympiádami v Pekingu a Londýně, či-li naše družstvo je až na výjimky hodně perspektivní," podotkl Panuška.

Všichni veslaři se však budou muset v Etonu vyrovnat se složitými podmínkami. Nový kanál, který byl vybudován pro olympijské hry v Londýně 2012, je totiž známý velkými vlnami. "To je ale jediný zápor kanálu," dodal Panuška.

Nominace - ženy:
Miroslava Knapková (skif); Garbriela Vařeková, Jitka Antošová (dvojskif);
Nominace - muži:
Ondřej Synek (skif); Michal Vabroušek (skif lehkých vah); Jakub Hanák, Michal Horváth (dvojskif); Jan Vetešník, Ondřej Vetešník (dvojskif lehkých vah); Jan Schindler, Jakub Makovička (dvojka bez kormidelníka); Karel Neffe, Jakuv Zoff, Petr Vitásek, Jakub Gruber (čtyřka bez kormidelníka); David Jirka, Milan Doleček, Václav Chalupa, Tomáš Karas (párová čtyřka).

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články