Hlavní obsah

Wiggins chce v roce 2020 do olympijského Tokia. Zkusí ale něco úplně jiného než cyklistiku

Brit Bradley Wiggins i po konci cyklistické kariéry sní o účasti na další olympiádě 2020 v Tokiu. Natolik vážně začal brát veslování, jímž se zpočátku jen udržoval ve formě. Hodně může v tomto ohledu vítězi Tour de France 2012 napovědět 9. prosinec, kdy v Londýně poměří své síly s veslaři na národním halovém mistrovství na trenažérech.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Bradley Wiggins jako úspěšný cyklista.

Článek

Sedmatřicetiletý Wiggins, první britský vítěz nejslavnějšího etapového cyklistického závodu, v jehož sbírce je i pět zlatých olympijských medailí, se poctivě připravuje pod vedením kouče Jamese Cracknella. Právě postava dvojnásobného olympijského šampiona ve veslování ze Sydney a Atén by mohla být pro další vývoj klíčová.

Podle dalšího britského držitele olympijského zlata ve veslování Marka Huntera by proto nebylo nijak překvapivé, pokud by Wigginsovi vyšel nejen přestup z kola na veslařský trenažér, ale následně i do lodi. "James je ideálním člověkem, který do toho může Bradleyho zasvětit. Myslím, že jde o skvělou věc pro tenhle sport, protože Bradley je fenomenálním sportovcem a je vzrušující vidět, čeho je schopen," prohlásil Hunter.

"Veslařský trenažér je něco podobného jako cyklistický rotoped. A on má velký motor, navíc je v super kondici. Myslím, že Bradley dosáhne dobrých výsledků a na trati 2000 metrů se dostane pod šest minut," uvedl Hunter.

"A na vodě? To už je pak zase jiná výzva, když potřebuje zvládnout přenést svou sílu, energii a ten svůj motor na loď. Vyžaduje to zase jiné dovednosti, protože se musíte naučit pracovat s ostatními a trénovat na souhře každý den. Viděl jsem mnoho těch, kteří to zkoušeli a propadli. Ale klobouk dolů před Bradleym. Nepouštěl by se do toho, kdyby nevěřil, že to celé zvládne," doplnil Hunter.

Wigginsovi dává největší naději na kvalifiaci do Tokia v osmiveslici. "Myslím, že to je snadnější, než vstřebávat skif, kde je veslování více o technice. A je jednodušší naučit se pracovat s jedním veslem než se dvěma," řekl Hunter.

Domnívá se, že populárnímu "Wiggovi" nahrává i současný stav britského veslování, v němž není tolik na výběr jako v předchozích letech. "Je to perfektní šance pro Bradleyho, protože současný tým není tak silný. Hodně lidí ukončilo kariéru a k dispozici je momentálně více míst," uvedl.

Veslařský šampionát na trenažérech se bude konat na londýnském olympijském velodromu. Wiggins čtyřikrát vyhrál olympiádu v dráhových disciplínách, z nichž má celkem sedm medailí, jen v Londýně 2012 startoval na silnici a přidal zlato z časovky.

Reklama

Související témata: