Hlavní obsah

Finále MS si vyjela i párová čtyřka

ETON/PRAHA

Párová čtyřka mužů je třetí českou lodí, která si po skifařích Knapkové a Synkovi vyjela na veslařském MS v britském Etonu finále. K zajištění účasti v nedělním boji o medaile stačilo posádce ve složení David Jirka, Milan Doleček, Václav Chalupa, Tomáš Karas třetí místo v pátečním semifinále za Estonci a Rusy.

Článek

"Postupovou pozici jsme drželi od startu, když to nebylo vůbec jednoduché, protože se zvedal vítr a karty se snažili zamíchat Němci, kteří jeli úvodní kilometr hodně vysoké tempo. Ke konci ale odpadli a měli jsme na ně skoro tři vteřiny k dobru, naopak Estonci znovu ukázali výborný finiš," líčil strok párové čtyřky Jirka. Čas našich 5:57,48 byl ale rychlejší než měli vítězové druhého semifinále Poláci. S obhájci zlata ještě postoupili Ukrajinci a Italové.

Dvojskif lehkých vah bratří Jana a Ondřeje Vetešníkových nakonec zůstal daleko od postupu, i když se pokusil soupeře zaskočit ostrým úvodem a po 500 metrech ještě vedl. "Kluci to v nabité konkurenci sympaticky zkusili napálit," vyzradil taktiku šéftrenér Přemysl Panuška. Na dvoukilometrové trati ale čeští mladíci podlehli vlastnímu vyčerpání a semifinále dokončili až šestí. "Do finále se ale z jejich jízdy nevešli ani obhájci titulu Maďaři," dodal Panuška.

Víkendové boje o medaile vysílá z Etonu přímo ČT 4. Knapková jede finále už v sobotu v 13.25 h, Synek o patnáct minut později a párová čtyřka se představí v neděli v 15.45 h. "Máme ve hře stejné lodě jako loni v Gifu a znovu jsem přesvědčen, že ze tří želízek nějaká medaile vyjde a doufám, že nebude jediná. Na finále určitě mohli dosáhnout i Vabroušek a ženský dvojskif, jenže měli trochu smůlu a vidím u nich reálnou šanci urvat alespoň 7. místo," řekl Panuška.

Reklama