Hlavní obsah

Dřina v oceánu. Přes 5000 kilometrů musí zvládnout bez motoru. Mají jen vesla

Praha

Výzva jen pro hodně odvážné. Ve čtvrtek odstartoval Talisker Whiskey Atlantic Challenge, závod přes Atlantický oceán, který je označován za nejtěžší veslařskou zkoušku na světě. Třicet týmů vyrazilo z Kanárských ostrovů, cílem je ostrov Antigua. Zdolat oceán a 3000 námořních mil mohou posádky jen za pomocí vesel.

Nejtěžší veslařský závod na světěVideo: Reuters

 
Článek

Každoročního závodu, který je dlouhý více než 3000 námořních mil, což je 5 556 kilometrů, se zúčastní celkem 30 týmů. Lodě jsou sedm metrů dlouhé a široké jen dva metry. K tomu mají minimální ochranu, tou je kabina, která slouží jako útočiště proti případným bouřím a slunci.

Všechny lodě jsou vybaveny na startu a během závodu nemohou využít žádnou pomoc k opravě, ani požádat o jídlo. Boj se spánkem, fyzický a psychický extrém. V tomhle měření sil s přírodou jste jen vy a kolem samá voda. Nikdo vám nepomůže.

Tohle je více než závod, tohle je epické dobrodružství. Vítězové z roku 2016 byli nepřetržitě pod adrenalinem 37 dnů! „Jsme v přístavu, tohle se nedá slovy popsat," okomentovala cestu posádka z Británie.

Reklama