Hlavní obsah

Rituální poprava. Neposlušné plavky dostaly od Bartůňka na frak

Pavel Novotný (Kodaň)Sport.cz

Po postupu sahal v rozplavbách prsařských závodů marně, na mistrovství Evropy v krátkém bazénu v Kodani ale bude mít plavec Petr Bartůněk přece jen trvalou vzpomínku. Při čtvrteční smíšené polohové štafetě na 4x50 metrů jej totiž těsně před startem zradily plavky a šestadvacetiletý závodník rozlepeným švem na levé nohavici nabral vodu jako Titanic.

Foto: ČSPS

Petr Bartůněk na ME v Kodani.

Článek

„Tohle je noční můra všech plavců. Při svlékání před startem mi šev rupl od kolena až po tříslo. Plavat se s tím nedá, když máte v jedné nohavici asi patnáct litrů vody," popisoval Bartůněk krizový moment, který samozřejmě neušel pozornosti týmových kolegů. „Bavili se, až na jednoho. Já jsem si chtěl spravit chuť po nepovedené individuální padesátce. I když s odstupem času to vlastně humorné je," přiznal závodník z Ústí nad Labem.

Bartůňka smolný moment potkal poprvé v kariéře. „A doufám, že naposled. Nakonec to nebylo při nějakém vypjatém startu. Není to ani tak otázka psychiky, spíš strašná fyzická brzda. Jako když vypne motor v letadle," líčil.

S neposlušnými plavkami se ovšem později pěkně vypořádal. „Slíbil jsem jim, že je rituálně popravím. A udělal jsme to patřičně. Vyskládal jsem dokolečka všechny tréninkové plavky, aby viděly, co je čeká, když náhodou nebudou držet. Provedl jsem takovou rituální vraždu na pokoji," popisoval se smíchem.

Jakým způsobem český reprezentant rebelující vybavení sprovodil ze světa? „Řekl jsem jim, že když nechtějí držet ve švech, tak nebudou mít žádné. Povolil jsem úplně všechny nitky, nezůstala tam jediná. Úplně jsem je rozkategorizoval na několik kousků a ty jsem posměšně vystavil ostatním plavkám pro výstrahu," vyprávěl.

Se šampionátem se v pátek loučil 35. místem v rozplavbě prsařské stovky. „Nejsem nadšený, ale jsem spokojený. Chtěl jsem plavat pod minutu, to se povedlo. V kontextu zimní sezóny jsem rád, že jsem vůbec splnil kritéria. V létě jsem byl dva měsíce nemocný, jenom jsem ležel. Jsem rád, že jsem do Kodaně vůbec jel a alespoň částečně potvrdil nominační časy," uzavřel Bartůněk.

Reklama

Související témata: