Hlavní obsah

Sport, práce, politika. Chocová jede plavecký freestyle

Kodaň

V trojúhelníku mezi vrcholovým sportem, prací v Praze a komunální politikou v rodné České Lípě momentálně levituje plavkyně Petra Chocová. Bývalá mistryně Evropy z dlouhého i krátkého bazénu sice ani v jednatřiceti letech nechyběla v Kodani na jednom z vrcholů roku, bez obalu ale přiznává, že plavání už nemá takovou prioritu jako v úspěšné minulosti.

Foto: Martin Sidorják

Prsařka Petra Chocová

Článek

Chocová na evropském šampionátu v Kodani zaplavala ve středu prsařské padesátce, na níž splnila limit při listopadovém MČR v Plzni, dvaadvacátý čas a ve čtvrtek už mířila opět domů. Původně nahlášenou páteční stovku oželela. „Na padesátce jsem velká očekávání neměla. Jsem ráda, že jsem opět plavala pod 31 sekund. Musím zpátky, mám politicko-pracovní povinnosti, zastupitelstvo v České Lípě. Nehledě na to, že na stovce bych v uvozovkách vůbec nic nedokázala, protože se už soustředím výhradně na poloviční trať," vyprávěla bezprostředně po závodu v kodaňské Royal Areně.

Veteránka plavecké reprezentace v létě naskočila do pracovního procesu a jako trenérka se stará o fyzičku klientů v posilovně i bazénu. S vlastním tréninkem je ovšem kvůli vytížení mírně na štíru. „Mám teď už jediného trenéra do fitka, se kterým se soustředíme vyloženě na sílu. Do vody si chodím zaplavat stylem ‚dneska se mi chce, dneska se mi nechce' a uvidíme, jak to půjde ve vodě urvat silou," naznačila, že bude usilovat i o limit na srpnové ME v dlouhém bazénu v Glasgow.

„Je to takový plavecký freestyle," poznamenala se smíchem. „Díky práci už zkrátka nemám na vodu tolik času a po trénincích s klienty kolikrát nemám ani na vlastní přípravu energii. Navíc tam už není tolik motivace, dělám to hlavně pro radost. Fitko miluju, tam buším a uvidíme, jak to bude v létě," krčila rameny.

Političkou na částečný úvazek se stala Chocová v roce 2014, dva roky poté, co na mistrovství Evropy v krátkém bazénu ve francouzském Charters získala zlato a dvě stříbra. „Šla jsem do toho s nadšením, že zkusím změnit sportovní svět v České Lípě a jeho financování. A když jsem zjistila, jak to chodí, to byl pořádný šok. Začátky byly krušné, ale prokousávám se tím," líčila.

Zda se bude městu svého mládí věnovat i v dalším volebním období, ale zatím netuší. „Do voleb máme rok. Na kandidátku půjdu, ale uvidím, na jakém místě. Můj život se totiž odehrává spíš v Praze, tak nechci, aby se říkalo ‚Hele ona tu nebydlí, tak co do toho mluví'. Rozmýšlím to," uzavřela Chocová.

Reklama

Související témata: