Hlavní obsah

Bazén kontra maturita. Svěcená vymění plavky za čtenářský deník

Kodaň

Nemá problém plavat i pět hodin denně, voda je její živel. V následujícím půl roce se talentovaná plavkyně Lucie Svěcená bude ale muset ponořit i do jiné látky. Čeká ji totiž maturita na žateckém gymnáziu a dvacetiletá studentka s individuálním plánem bude muset v tréninku ubrat.

Lucie SvěcenáVideo: ČSPS, Sport.cz

 
Článek

Jiný by možná zajásal, že mu ubude dřiny. Jenže pro Svěcenou je představa plavek složených ve skříni noční můrou. „Nedokážu si to moc představit, protože v bazénu trávím každý den. Bude to pro mě hodně těžké. Když netrénuji čtrnáct dní, tak mám prostě krizi," vyprávěla po svém posledním individuálním startu na evropském šampionátu v krátkém bazénu v Kodani.

Že musí zvolnit, si ale účastnice olympiády v Riu moc dobře uvědomuje. „Zkraje roku to ještě asi bude tréninkově stejné. Pak budu ubírat a myslím, že v době maturitního stresu budu muset sportovní přípravu úplně vynechat," přemýšlela nad budoucím tréninkovo-školním plánem.

Gymnaziální látku se Svěcená snaží dohnat, kde se dá. Knížky si balí na plavecké výjezdy. „Ve škole mi vycházejí opravdu vstříc, snaží se a já jsem jim za to vděčná. Stejně mě pak ale stojí velké úsilí, co všechno musím dohánět. Teď v poslední době se snažím hlavně hodně číst, abych měla alespoň povinnou četbu za sebou a pak se mohla soustředit na ostatní předměty. Ve čtenářském deníku mám už asi dvanáct knížek, těch osm do dvaceti už nějak zvládnu. Jediný problém je, že u knížky dost rychle usínám," vyprávěla se smíchem.

Angličtina straší

Z maturitních předmětů se dopředu nejvíc děsí testu z angličtiny a s úlevou kvituje, že ještě nemusí absolvovat povinnou zkoušku z matematiky. „Angličtina bude hrozná. Ale kdybych měla maturovat z matematiky? To bych to rovnou mohla ukončit!" naoko se děsila sympatická brunetka.

Na omezení tréninku kvůli škole nakonec ale sama našla pozitivum. „Budu se moct víc soustředit na kvalitu. A to teď potřebuji. Videorozbor mi ukázal technické nedostatky v záběru a budu muset pracovat na tom, abych chybu odstranila. To bude můj hlavní plavecký cíl," poznamenala Svěcená.

A co plánuje po maturitě? O pokračování na vysoké škole má jasno. Řeší ale, kde se plavecky usadí. „Mám v Praze vybrané školy zaměřené na tělesnou výchovu, Palestru a jednu vyšší odbornou. Musím ale ještě vymyslet, kde budu trénovat. Do Žatce dojíždět nechci, bylo by to na dlouho, stálo by to hodně sil," uvědomuje si rodačka z chmelového kraje.

Reklama

Související témata: