Hlavní obsah

Talent připlaval z pouště. Mladík Karl v Dubaji na Česko nezapomněl

Kodaň

Doma je odmalička v arabském světě. Ani v Dubaji ale nikdy nezapomněl, že má kořeny v Jizerských horách. Tento týden si osmnáctiletý plavec Jakub Karl odbyl na evropském šampionátu v krátkém bazénu v Kodani svůj debut v české seniorské reprezentaci.

Foto: ČSPS

Český plavec Jakub Karl (vpravo) se svým koučem Ashem Morrisem a tréninkovou kolegyní Franceskou Falzon-Youngovou z Malty.

Článek

Jak se vlastně mladík, který při povídání v češtině občas těžko hledá slovíčko, v Dubaji zjevil? „Narodil jsem se v Česku, ale po roce jsme se přestěhovali do Emirátů kvůli tátově práci. A už jsme tam zůstali. Kvůli tátově zaměstnání, a nakonec i kvůli mému plavání," přibližuje pokračovatel rodu Karlů spjatých s libereckou Preciosou.

Spojení Dubaje a závodního plavání je na první pohled hodně exotické a Karl se zpočátku do bazénu chodil jen vykoupat. Pak ale přišel zdravotní problém. „Jako malý jsem dělal řadu sportů a s plaváním jsem vlastně začal náhodou. Začal jsem růst a projevila se mi skolióza páteře. Doktoři mi radili, že plavání by mohlo pomoci, a tak jsem se dostal do akademie Hamilton Aquatics. Bazén mě chytil, ostatních sportů jsem nechal a v jedenácti přestoupil do skupiny, kde už se trénovalo vážněji," popisuje své plavecké začátky.

Během několika let na sebe začal v bazénu upozorňovat, v žákovské kategorii triumfoval například v britském národním šampionátu. „Hamilton je nejúspěšnější klub v arabských státech. A musím přiznat, že máme podmínky, které v Čechách nejsou," pochvaluje si působení pod britským koučem Ashem Morrisem.

Lezl přes plot a roztrhl si stehno

Na druhou stranu se nikdy nepřestal cítit českým klukem. „Narodil jsem se jako Čech a nemám žádný důvod, proč bych měl reprezentovat jinou zemi než Česko. To, že tam nežiju, není problém," říká jednoznačně a přiznává, že třeba krajina Jizerských hor mu na Blízkém východě chybí. „Příroda v Česku je jako ve filmu, venku můžeš dělat spoustu věcí. Něco takového v Dubaji neexistuje. A ten rozdíl ve vzduchu! Tam je většinou teplo a dusno, v Česku je krásně čerstvý," vypráví.

V Dubaji Karl studuje posledním rokem ekonomiku a obchod a je rozhodnutý pokračovat po ukončení aktivní sportovní kariéry v rodinném byznysu. „Teď je ale moje priorita plavání," říká. V Kodani proto litoval, že šampionát neabsolvoval v ideálním rozpoložení. „Dva týdny před mistrovstvím se mi stala taková věc... Chtěl jsem si zkrátit cestu, lezl přes plot a roztrhl si stehno. Mám tam sedm stehů a odplaval jsem jen jeden závod. Doktoři mi start nedoporučili, já jsem to ale nechtěl vzdát. Je pro mě strašně důležité být s týmem, chtěl jsem to zažít. Byl jsem vyjukaný, ale za dva roky už budu vědět co a jak," dodal fanoušek libereckého Slovanu. Holt rodinná tradice, je rodinná tradice...

Reklama

Související témata: