Hlavní obsah

Český plavecký svaz řeší doping. Ve hře je kokain

Praha
Aktualizováno

Záhy po skončení evropského šampionátu v krátkém bazénu v Kodani řeší vedení Českého svazu plaveckých sportů porušení antidopingových pravidel. Nikoliv ale v souvislosti s ME v Dánsku. Podle informací Sport.cz neprošel při říjnových závodech v Plzni dopingovou kontrolou motýlkář Jan Šefl, v jehož moči byly zachyceny stopy kokainu.

Foto: ČSPS/Martin Sidorják

Český plavec Jan Šefl před rozplavbou na 100 m motýlek na MS v Budapešti.

Článek

Šeflův prohřešek Sport.cz potvrdil předseda ČSPS Petr Ryška. „Případ bude na svém úterním zasedání řešit svazová disciplinární komise za účasti zástupce Antidopingového výboru ČR," uvedl bez bližších podrobností.

Před zasedáním komise se k případu nechtěl obšírněji vyjadřovat ani sám Šefl. "Pozitivní test jsem měl 21. října při Plzeňských sprintech. Protože jsem analýze nevěřil, tak jsem nechal udělat i test B-vzorku Ten byl ale taky pozitivní. Je to pro mě rána. Nikdy jsem nepodváděl, nikdy jsem nic nebral. Konkrétnější informace přinese zasedání komise," řekl Sport.cz český rekordman na motýlkářské dvoustovce.

O pozitivním nálezu se sedmadvacetiletý závodník dozvěděl 9. listopadu, dva dny před Velkou cenou Brna. Na 8. kole Českého poháru ještě odplaval v nejrychlejším čase rozplavbu motýlkářské padesátky, do odpoledního finále už ale nezasáhl. "Po rozplavbách nad mým případem zasedla v uvozovkách první komise a po ní jsem ze závodů odjel," vysvětlil Šefl. O deset dnů později proto chyběl i při zimním MČR v Plzni, kde měli plavci jedinou možnost na splnění limitu pro ME v Kodani.

Kokain je na seznamu zakázaných látek mezi stimulanty a za jeho nález hrozí sportovcům až čtyřletý zákaz činnosti.

Pro plavecký svaz jde o první dopingový případ za poslední roky. V roce 2012 odhalila kontrola stimulant metylhexanamin v těle motýlkáře Michala Rubáčka. Držitel českých rekordů na 50 a 100 metrů a účastník olympijských her v Aténách a Pekingu poté přišel o možnost startovat na olympiádě v Londýně.

Reklama