Hlavní obsah

Snowboardistka Pančochová sní o hymně a bude riskovat

PRAHA

Nečekaným triumfem při závodě v rakouském Kreischbergu si snowboardistka Šárka Pančochová řekla o roli tajného trumfu české olympijské výpravy. Devatenáctiletá rodačka z Uherského Brodu si potvrdila, že v U-rampě se nemusí bát žádné ze soupeřek.

Foto: Miro Kuzmanovic, Reuters

Česká snowboardistka Šárka Pančochová

Článek

V Kreischbergu si začátkem ledna chtěla pojistit start na olympiádě, místo toho zajela životní závod. Nečekanou odměnou jí byla česká hymna. Milovnici jízdy na všech prknech od skatu přes surf po snowboard zmohlo dojetí. A zasnila se. „Bylo by super, kdyby mi zahráli hymnu i na olympiádě,“ přiznala.

Ač při svých tricích létá vysoko nad rampou, nohama zůstává na zemi. „Přibude spousta Američanek a jiných dobrých holek, co v Kreischbergu nebyly,“ ví. Proto už v zámoří pilně zkouší nové triky. „Nic nenechávám náhodě, piluju jízdy. Všichni budou dávat obtížné a vysoké triky, já tu jízdu ještě nemám natrénovanou tak, jak bych chtěla. Takže se může stát, že dvakrát spadnu a pojedu domů. Ale já chci do finále, takže budu riskovat. Snad to bude zisk,“ věří se 156 cm nejmenší česká olympionička.

Tento týden ji čekají prestižní X-games v Aspenu. „Už dřív jsem dostala pozvánku na slope style, ale v rampě jsem zatím první na čekačce. Doufám, že to vyjde, hrozně si chci zkusit, jak jsem na tom v porovnání s ostatními holkami,“ plánuje.

V Česku strávila jen pár dní

Před odletem do zámoří v Česku strávila jen pár dní. Nic výjimečného. „Doma jsem tak jeden a půl měsíce ročně, zbytek v cizině,“ vypočítává studentka technického lycea, jejíž rodiče žijí v Anglii. „Už takhle cestuju třetím rokem, tak dlouho i bydlím sama. Ale jezdím za našimi na Vánoce a oni se teď přijedou podívat na evropské X-games,“ popisuje Pančochová, která většinu času trénuje v USA a ve švýcarském Laaxu. Bez kouče.¨

„Jezdím sama, většinou s kámoši,“ vypráví. Dohlíží na ni ale domácí freestylová hvězda Martin Černík. „Bude se mnou na olympiádě, potřebuju, aby mi někdo při závodech poradil, co dělat,“ přiznává snowboardistka.

Reklama

Související témata: