Hlavní obsah

Biatlonista Dostál odložil "důchod" a z OH chce solidní výsledek

Biatlonista Roman Dostál kvůli olympiádě o rok odsunul konec kariéry, a proto ho potěšilo, že se do nominace pro hry ve Vancouveru vměstnal. Dokázal to na úkor Tomáše Holubce a moc dobře věděl, jak se jeho kamarád cítí, jelikož on sám byl v minulosti třikrát olympijským náhradníkem.

Foto: Adidas

Roman Dostál

Článek

"Jsem rád, že jedu na olympiádu, protože jsem kvůli tomu u biatlonu zůstal. Tohle byla moje poslední motivace a další plány jsem kvůli tomu o rok posunul," řekl Dostál v rozhovoru ČTK z Hochfilzenu, kde zůstal trénovat s reprezentací po víkendovém Světovém poháru. "Jsem rád, že se tím můžu rozloučit, a snad udělám solidní výsledek."

V interních kritériích Dostál porazil Holubce o pět bodů. "Člověk je sice spokojený, ale na druhou stanu mi je Toma líto, protože to je kámoš. Nedá se ale nic dělat, takový je sport," uvedl Dostál.

Sám si prožil zklamání z neúčasti na olympiádě v kariéře hned třikrát. Náhradníkem byl poprvé pro Albertville 1992, pak pro Lillehammer 1994 a nejel ani do Nagana 1998. V boji o japonské hry prohrál boj o páté místo s Mariánem Málkem o pouhých 0,75 bodu. "Tam to bylo o jediný položce, ale to byl i Lillehammer," vzpomínal Dostál.

Potíže se střelbou

Náhradníkem býval zpočátku kvůli špatné střelbě. "S tou mám sice pořád problémy, ale už mívám světlejší okamžiky," pousmál se Dostál a k nenaplněným olympiádám ještě dodal: "Asi to byla i nevyzrálost."

Do Salt Lake City 2002 už cestoval a pomohl štafetě k pátému místu, zúčastnil se také závodů pod pěti kruhy před čtyřmi lety v Turíně. V Itálii dojel třiadvacátý v závodu s hromadným startem.

Jeho boj o Vancouver začal loni v únoru patnáctým místem ve vytrvalostním závodu na mistrovství světa v Pchjongčchangu. "To mě napumplo, že to ještě zkusím," poznamenal.

V létě se cítil skvěle, ale v listopadu ho skoro na dno srazily nemoc a antibiotika. "Proto byl prosinec špatný a měl jsem o nominaci obavy, ale od Pokljuky mi to začalo jezdit," řekl.

Účast v Kanadě pak stvrdil desátým místem na SP v Anterselvě. "Výsledkově to není podle mých představ, ale na dvacítku už je to dobrý a doufám, že to snad bude gradovat," přál si.

Dostál by měl jet dvacet kilometrů

S trenérem se ještě nebavil, co pojede na olympiádě, ale s dvacítkou počítá. Vždyť je vytrvalostním mistrem světa z roku 2005. "V tom se můžu někam přiměřeně věku posunout. Vím, že pokud vyjde střelba, tak šance je, ale musí to sednout. Hlavně se musím dostat do pohody," podotkl.

Z jeho nominace na olympiádu měla radost i manželka Hana. Sice to znamená, že zůstane na děti doma sama, ale věděla, jak manželovi na Vancouveru záleží. "Je to satisfakce i pro ni. Ze srandy mi psala, že mě zas neuvidí, ale v tomhle případě to oželí," řekl Dostál, který plánuje, že se po kariéře bude v Bedřichově starat o penzion.

V 39 letech je Dostál v české olympijské výpravě druhým nejstarším sportovcem po bobistovi Ivu Danilevičovi. Nikdo z kamarádů ho ale kvůli věku zatím nepopichoval. "Spíš jsme se bavili v dobrém slova smyslu, že je to na starý kolena pořád dobrý," uvedl biatlonista.

Reklama