Hlavní obsah

Deset medailí z MS, to je pro české olympioniky dobrý základ

Být v právě skončené zimní sezóně olympiáda, byla by Česká republika velmocí. Deset medailí v olympijských disciplínách, z toho pět zlatých, to je víc než na čtyřech předchozích zimních hrách dohromady. A to ještě fanoušci očekávají, že tuto virtuální sbírku rozšíří v květnu v Moskvě hokejisté.

Článek

Pravda, pro Vancouver roku 2010 už česká výprava nemůže počítat s Kateřinou Neumannovou, protože tradiční dodavatelka cenných kovů jela v sobotu svůj poslední závod. Všichni ostatní medailisté by však do olympiády měli vydržet a navíc se letos objevili další potenciální kandidáti na stupně vítězů.

Rychlobruslařka Martina Sáblíková je v devatenácti letech teprve na začátku kariéry, a už má dvě zlaté z mistrovství světa. Šárka Záhrobská je ve dvaadvaceti letech jednou z nejmladších vítězek slalomu v historii MS. A biatlonista Michal Šlesingr si pro první ze dvou medailí v Anterselvě doběhl v den svých 24. narozenin. I Dušan Kožíšek a Milan Šperl, kteří v Sapporu překvapili bronzem v lyžařském sprintu dvojic, budou za tři roky v nejlepších letech.

Na svou první olympijskou šanci se těší i skikrosaři Tomáš Kraus a Stanley Hayer, přestože jim ve Vancouveru bude už šestatřicet. Letos v Madonně di Campiglio obsadili první dvě místa, ale dá se očekávat, že po zařazení skikrosu do olympijského programu se bude konkurence rok od roku zvyšovat.

Okruh uchazečů o medaili může být ještě širší

"Pochopitelně bychom si takovouhle bilanci za tři roky přáli," zasnil se šéf olympijské mise František Dvořák při počítání medailí. A dodal, že okruh uchazečů může být ještě mnohem širší. Vždyť krasobruslař Tomáš Verner byl druhý na mistrovství Evropy a na MS v Tokiu skončil jen krůček od medaile. O senzaci se postarali bobisté Ivo Danilevič a Roman Gomola, když se v Cortině d´Ampezzo stali mistry Evropy.

Odepisovat nelze ani loňského vítěze Světového poháru ve skocích na lyžích Jakuba Jandu a stříbrného běžce z olympiády Lukáše Bauera, přestože se jim letošní sezóna nepovedla.

Česká skokanská škola už mezitím představila nový objev. Sedmnáctiletý Roman Koudelka se stal v italském Tarvisiu juniorským mistrem světa a na stejném šampionátu se prosadili i mladí běžci: Ondřej Horyna získal stříbro a Ivana Janečková bronz. Na zimním festivalu mládeže, což je jakási malá olympiáda pro sportovce do 18 let, prokázali talent biatlonistka Lea Johanidesová, běžkyně na lyžích Tereza Skrbková, krasobruslař Petr Bidar i snowboardista Albert Jelínek.

Dvořák: O budoucnost obavy nemám

I proto Dvořák odmítá tvrzení, že se za současnými hvězdami otvírá výkonnostní propast. "Myslím, že doplňování špičky máme dobře rozjeté, a o budoucnost nemám obavy. Martina Sáblíková je dobrým příkladem," řekl Dvořák.

Skeptici namítají, že český zimní úspěch je do značné míry ovlivněn tím, že v prvním poolympijském roce si hodně závodníků vybírá "oddechový čas". Ale Dvořák takové úvahy odmítá. "Ve vrcholovém sportu dnes už není slabší nebo silnější sezóna. Dát si pauzu může znamenat, že sportovci ujede rychlík," řekl Dvořák.

Letošní úspěšná zima se podle jeho slov promítne i do kvalitnější přípravy na další sezónu. Rozdělení státních dotací je totiž závislé na výsledcích a ty letošní znamenají, že příspěvky pro jednotlivé svazy porostou. Medaile jsou navíc lákadlem pro sponzory. Z tohoto pohledu letošní zlatá žeň ještě neskončila.

Reklama