Hlavní obsah

Letecky do Turína dorazí jen část výpravy

PRAHA

Jen necelá polovina českých olympioniků volí leteckou cestu do Turína, řada sportovců tam přijede auty. Největší dopravní dobrodružství zažijí asi hokejisté, kteří do dějiště ZOH dorazí po skupinkách, a to doslova na poslední chvíli.

Foto: Event Concept

Aleš Valenta bude v Turíně obhajovat zlato ze Salt Lake City.

Článek

Někteří členové výpravy jsou už ale nyní v Itálii. Nedaleko běžeckých tratí v Pragelatu celý týden trénuje lyžařka Neumannová, závěrečnou přípravu v Madonně di Campiglio absolvují boulařky sestry Sudovy a ženská biatlonová reprezentace se připravuje v Anterselvě, takže do své olympijské vesnice v Bardonechii se pak všechny jen přesunou 6. února minibusem.

Už příští sobotu přijedou autem do dějiště her ze soustředění v Courchevelu sdruženáři, ve stejný den čekají v Turínu i auto se sáňkaři. "Po vlastní ose dorazí také běžecká část olympijské sestavy, stejně tak se dostane do Sestriere i většina z alpských lyžařů. Letí jen 7. února Zakouřil a o čtyři dny později Hrstková," prozrazuje Ivana Tomisová, zajišťující v české olympijské misi transport výpravy. Slalomářka Kurfüstová, jež dorazí teprve 18. února, se v Turíně objeví jako poslední z 83 českých olympioniků.

Leteckou přepravu z Prahy přes Řím volí bobisté, kteří společně s rychlobruslařkou na krátké dráze Novotnou přistanou v Turíně 9. února. "O den dříve tam z paluby vystoupí skokani na lyžích v čele s Jandou. Letenku na stejný den se podařilo zajistit i Sedlákovi, náhradníkovi za maroda Hájka," líčí Tomisová. Už 7. 2. letí do Turína krasobruslař Verner a rychlobruslařka Sáblíková, jež se z přípravného kempu v italském Collalbu ještě vrací na skok domů.

Všechny lety jsou s přestupem v Římě

Také obhájce zlata, akrobat Valenta volí k dopravě letadlo, ale cestuje až tři dny po zahájení her. "Dokonce až 14. února přiletí snowboardistka Elsterová, také její mužští kolegové Novotný s Černíkem cestují již 6. února. Všechny lety z Prahy do Turína jsou s přestupem v Římě, bylo to výhodnější než s transferem z Milána," tvrdí Tomisová. Rovněž 6. 2. se do Turína přesune autem z Obertilliachu i mužská část biatlonového týmu.

Nejsložitější cestování do Turína mají hokejisté. Příští neděli vyráží z Prahy jako předvoj maséři Bílek s Vlašicem. Pár hodin před zahájením her přiletí trenér Alois Hadamczik s manažerem Zbyňkem Kusým, až dva dny po nich dorazí do Turína jediný hráč z extraligy Hnilička. "Mužstvo budeme doslova lepit na místě," prozrazuje kouč a připomíná, že teprve 13. února se objeví hráči z NHL.

Letadla ze zámoří však přistanou v Miláně a do dějiště her budou hráči převezeni auty. "Dost dlouho a pracně jsme hledali způsob, jako hráče co nejrychleji a nejpohodlněji do Turína dostat," přiznává Kusý s tím, že mezi prvními se tam objeví Hašek s Jágrem, naopak Špaček, Hemský či Kuba přijedou do Turína až 14. 2. odpoledne, jen pár hodin před úvodním zápasem s Německem.

Reklama