Hlavní obsah

Olympiáda zaplaví české domácnosti

Zimní olympijské hry v Turíně jsou za dveřmi a čeští fanoušci se mohou těšit na pestrý výběr sportovních přenosů. Práva na vysílání z olympiády mají veřejnoprávní Česká televize a Český rozhlas, podrobné zpravodajství najdete samozřejmě i na stránkách Sport.cz i deníku Právo.

Foto: Sport.cz

DEFAULT TITLE

Článek

Česká televize bude z Itálie vysílat nepřetržitě 16 dní, nonstop na programu ČT2 a patnáct hodin denně na novém digitálním kanále ČT4 Sport (Více ZDE). Na olympiádu pojede osmadvacetičlenný tým. "Ten se rozdělí na dvě skupiny. Jedna bude přímo v Turíně, druhá v Sestriere v horách," vysvětlil no pondělní tiskové konferenci vedoucí olympijské mise ČT Vladimír Drbohlav.

Česká televize bude mít na OH tři experty, kteří doplní její komentátory. Martin Hosták při hokeji, Zuzana Kocumová u běžeckého lyžování a Jan Holický u sjezdového lyžování.

Expertem ČT bude i bývalá česká reprezentantka v běhu na lyžích Zuzana Kocumová.
Jak se těšíte do Turína?
Moc. Už z toho důvodu, že minulá olympiáda mi utekla z pozice závodníka. Bylo hodně frustrující jenom sedět před televizí a dívat se. Když budu na olympiádě členem týmu České televize, bude to určitě veselejší než olympiáda v roce 2002.
Jaká byla cesta k pozici expertky ČT?
Poprvé jsem komentovala v Salt Lake City 2002, a protože jsem asi nikomu nešlápla na kuří oko, tak se z televize ozvali znova. Asi jsem neudělala nic, co by se nemělo a někteří byli i spokojení. Jsem moc ráda, že můžu olympiádu prožít přímo na místě.
Pracovala jste na svém projevu v uplynulých čtyřech letech?
Trošku mám pocit, že bych měla. Ale zatím ne. V Turíně budu na pozici odborného komentátora, tak mi snad nějaké drobné nedostatky budou odpuštěny. Moje živobytí na tom ale nestojí.

Další odborníci budou spolukomentovat z pražského studia. "Jaromír Bosák bude cestovat za českými sportovci a každý den připraví rozhovor se členem české výpravy. Navíc si během olympiády odskočí do Prahy komentovat fotbalovou Ligu mistrů a utkání Poháru UEFA mezi Slavií a Palermem. Bude to pro něj velké dobrodružství," řekl Robert Záruba, odpovědný za programovou skladbu.

Až na tři výjimky nebude program na ČT2 a ČT4 Sport totožný, divák si bude moci vybrat sportovní přenos podle svého gusta. Příjem signálu nového kanálu bude možný po zakoupení set-top boxu v Praze, Brně a Ostravě, dále pak ve vybraných kabelových sítích.

Italský deník Českého rozhlasu přiblíží dění v Turíně

Český rozhlas nabídne přímé přenosy nejdůležitějších vystoupení českých sportovců, výsledkový servis během pravidelných hodinových přehledů a chybět nebude ani obvyklý magazín o atmosféře kolem her i v zemi samotné s názvem Italský deník.

Pozornost šesti reportérů ČRo se bude soustředit na zápasy české hokejové reprezentace a další české favority na medaile. Zároveň je rozhlas připraven reagovat na aktuální vývoj v případě, že šanci na medaili začnou mít i další, ne tolik favorizovaní sportovci. "Dohodneme se s editorem a do pěti minut může běžet přímý přenos," citovala ČTK šéfa sportovní redakce Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu Petra Součka.

Bohatá bude i nabídka olympijského zpravodajství Sportu.cz a deníku Právo, který ve středu 8. února přinese rozsáhlou olympijskou přílohu. Samozřejmostí budou celodenní on-line reportáže a podrobné zpravodajství o českých reprezentantech. Čtenáři Sportu.cz mohou olympijské výkony i výsledky komentovat v diskuzích a připraveny jsou i další zajímavosti.

Reklama