Hlavní obsah

Valenta nedělal z nepovedeného skoku tragédii

Karel FeltSport.czPrávo

Akrobat Aleš Valenta zlato ze Salt Lake City ve čtvtečním olympijském finále obhajovat nebude, v kvalifikaci skončil až na 21. místě. Pro diváky chystal překvapení na finále, ale jeho další olympijský sen zůstane nesplněný. Přesto Valenta za skoky nezanevřel a půjde svým šťastnějším kolegům ve finále fandit.

Foto: čtk

Akrobat Aleš Valenta na olympiádě v Turíně.

Článek

Jste hodně zklamaný?

Život jde dál. Ale to je zkrátka sport. Na něm jsou krásné ty momenty, kdy vám lidé fandí a samozřejmě příjemná jsou vítězství. Když to nevyjde, tak to chvíli bolí a pak je zase všechno normální. Já mám výhodu či nevýhodu, že prožívám jen krátce radost i zklamání.

Který skok vás víc mrzí?

Ten druhý. Měl velkou nájezdovou rychlost a s tím se nedalo nic dělat. Zkoušel jsem strečovat, jak se dalo, ale už to nešlo. Chybělo víc štěstí přitom dnes vše probíhalo v pohodě.

A první?

Tam jsem neudělal žádnou velkou chybu. Po dopadu jsem byl hodně vpředu a zabořil jsem se do sněhu. Potáhlo mi to lyže, hlavně levá šla do strany. Měl jsem velké štěstí, že jsem neupadl.

Nelimitovalo vás zraněné pravé koleno?

Vůbec ne. Na to se nemohu vymlouvat. Bolí mě, to ano, po dopadu v prvním kole v něm píchlo a zabolelo, ale odvezlo mě.

Ani v podvědomí jste na nebezpečí většího zranění nemyslel?

Hned na nájezdu jsem na to zapomněl. Poučil jsem se ze Špindlerova Mlýna, kde jsem skákal s ohledem na koleno a pokazil to. Tady jsem šel na sto procent. Bohužel výsledek je stejný. Kdybych se tu ale šetřil a šel na jistotu, bylo by to možná ještě horší a nebezpečnější.

Hodně jste riskoval, nechtělo to zařadit skoky na jistotu?

Možná ano, někteří to tak udělali a postoupili, ale v tu chvíli bych zase myslel na koleno. Přitom těch 105,97 bodu bylo málo, ale i s tím se dalo postoupit. Rozhodčí mi dávají běžně známky kolem 127 bodů, když ustojím dobrý skok. To by tady bohatě stačilo. Bohužel jsem druhý skok pokazil, ale startovní číslo třináct za to nemohlo, to jsem si přál.

Nezvažoval jste zařazení zlatého olympijského skoku, trojného salta s pěti vruty?

Vítězný skok ze Salt Lake City jsem zařadit nemohl, protože jsem ho tu neskákal v tréninku. Mohu zařadit jen skoky, které jsem předvedl rozhodčím na tréninku. To bych zařadil až do finále.

Co jste udělal dnes jinak než v Salt Lake City?

Tam jsem skákal opravdu na jistotu a skoky jsem víc přibalil. Byl jsem také mladší a víc zdravý. Měl jsem tam i víc štěstí.

Už víte, co bude dál?

Dám si do pořádku koleno a snad dojedu sezónu. To bych chtěl, protože zbývají jen dva závody. Na jaře se dám do kupy a začnu znovu trénovat.

Půjdete se podívat na finále?

Určitě. Fandit budu všem, aby jim vyšlo to, co chtějí skočit. Favorita mezi finalisty nemám. Bude mi to ale líto, třeba i proto, že nemohu skočit to, co jsem měl připravené a na co jsem se těšil. Zůstane to nenaplněným snem.

Reklama