Hlavní obsah

V cestě do semifinále stojí hokejisté Slovenska

TURÍN

Čtvrtfinále hokejového turnaje na zimních olympijských hrách v Turíně okoření ve středu duel českých hráčů se Slovenskem. Svěřenci kouče Hadamczika obsadili po úterní prohře s Kanadou ve skupině A 4. místo, zatímco Slováci výhrou 3:0 nad Švédskem potvrdili své vedoucí postavení ve skupině B. Zápas v hale Palasport Olimpico by měl začít ve 21:30.

Foto: čtk

Česko vs. Slovensko. Takové bude ostře sledované čtvrtfinále na ZOH v Turíně.

Článek

V dalších středečních čtvrtfinálových zápasech se utkají Finsko s USA, Švédsko se Švýcarskem a Kanada s Ruskem. Pokud Češi postoupí, narazí v pátečním odpoledním semifinále na vítěze utkání Švédsko - Švýcarsko.

Bývalí federální partneři se v důležitém utkání play-off, které rozhodovalo o cestě za triumfem na velké akci, utkali zatím dvakrát a v obou případech se radovali čeští hokejisté. Na mistrovství světa v roce 2000 v Petrohradu vyhráli ve finále 5:3, o rok později na světovém šampionátu v Hannoveru zvítězili ve čtvrtfinále 2:0. Slovensko uspělo v roce 2003 na MS v Helsinkách v boji o bronz a vyhrálo 4:2.

Na olympijských hrách odehrály obě země jen jediný vzájemný zápas - v roce 1994 v Lillehammeru. A Slováci mají Čechům co oplácet, protože v duelu o páté místo tehdy prohráli 1:7.

Na dalších dvou olympiádách v Naganu a v Salt Lake City, které se hrály poprvé za účasti největších hvězd z NHL, Slovensko v hlavním turnaji chybělo. Muselo totiž do kvalifikace, v níž mohli trenéři využít jen minimum posil z prestižní zámořské soutěže, a tým se mezi nejlepší osmičku nedostal.

Reklama

Související témata: