Hlavní obsah

Sudí Šindler při experimentu kameru nevnímal

Radek Malina (Turín)Právo

Nezvyklý pohled se v úvodu olympijského turnaje mnohdy naskytl hokejovým fanouškům u televizních obrazovek i těm sedících přímo v turínských halách. Dostali totiž šanci vidět klíčové situace či záludné fauly pohledem hlavních arbitrů, na jejichž helmách byly přidělány miniaturní kamery.

Článek

Miliónům fanoušků u obrazovek tenhle úhel pohledu zprostředkoval i Vladimír Šindler. Jediný český rozhodčí mezi hlavními arbitry mužského turnaje v Turíně. "Dopředu jsme o tomhle pokusu nevěděli. Byli jsme informováni až přímo před prvním zápasem," vyprávěl plzeňský sudí. Přiznal, že z použití systému byl trošku na rozpacích. "Nevěděl jsem, jestli nás to nebude rušit," vysvětlil.

Obavy se ale nenaplnily. "Kamera váží třicet deka. Ani jsem ji na helmě nevnímal," přiznal Šindler. Montáž kamery na helmu trvala podle jeho slov dvacet vteřin. Nezbytnou součástí byl akumulátor umístěný na pásku okolo těla. "Šlo to hladce. Technik kameru připevnil bez vrtání. Jen jsme místo tradičních CCM či Bauer museli využít speciální přilbu Reebok," přiblížil Šindler.

Žádné větší problémy z využití netradičního systému i zapůjčené helmy neměl. "Během první třetiny zápasu jsem si ji musel více utáhnout, protože byla jinak vyvážená, ale nijak mě nerušila," přesvědčoval český arbitr.

Sudí měli pro první dva hrací dny kameru na helmě povinně. "Pak jsme si mohli vybrat. A tak jsem si ji na druhý zápas nevzal," prozradil Šindler, který řídil nejprve utkání Švédsko-Kazachstán a následně Finsko-Kanada. "Z pohledu rozhodování nejde o žádnou novinku, ale jen o službu divákovi. A zda pro něj jde o přínos neumím posoudit. Mně se obraz zdál neustálený a zmatený. Navíc jde o pohled ilustrační, protože oči nemusí sledovat stejné místo jakým míří kamera na helmě," mínil Šinder.

Památku na turínské hry v podobě speciální helmy s kamerou si domů neodveze. "Myslím, že jde o notně drahou záležitost. Kamera je vyrobená tak, aby se při nárazu nezničila," usmál se muž, který už rozhodoval zápasy na sedmi světových šampionátech a jednou řídil i finále tohoto turnaje.

Her si neužil

V Turíně sbírku odřízených olympijských zápasů asi nerozšíří. "Sudí z NHL dostanou v závěru turnaje pravděpodobně přednost," tušil Šindler. Se svým vystoupením byl spokojen. "Myslím, že se mi dařilo," říkal přesvědčivě. Pochvaloval si spolupráci právě s kolegy ze zámořské soutěže, kteří měli v desetičlenném poli hlavních sudí čtyřnásobné zastoupení. "Byli naprosto v pohodě. Nijak se nepovyšovali."

Kromě hokejových zápasů si Turína ani olympijských her příliš neužil. "Podle naměřených hodnot kolegů z NHL při zápase rozhodčí najezdí dvanáct kilometrů, což je dost. K tomu jsme měli ještě nějaké mítinky, kde se rozebíraly situace ze zápasů. A také rozbruslení. Nebyl čas někam vyrazit," vykládal Šindler.

Když už se s kolegy přeci jen vydal na sjezd žen do kombinace v Sestriere, měl smůlu. "Viděli jsme jednu závodnici, pak pořadatelé závod kvůli špatnému počasí odložili," usmál se rozhodčí, který si závěrečné boje o medaile vychutná v roli diváka. Organizátoři totiž rozhodli o setrvání všech sudích v Turíně až do pondělí.

Reklama

Související témata: