Hlavní obsah

Český fanoušek se na olympiádě zúčastnil běhu na 50 kilometrů

JIHLAVA

Známý jihlavský sportovní fanoušek Josef Panuška, který navzdory všem bezpečnostním opatřením už řadu let bez problémů proniká na stadiony olympijských her či světových šampionátů, se právě vrátil z Turína. S číslem 365, jež získal od japonské závodnice, se zúčastnil běhu mužů na 50 kilometrů. Trať ujel za téměř osm hodin a v cíli našel už jen několik pořadatelů a policistů.

Článek

"Nešlo mi o to, aby mě někdo oslavoval, chtěl jsem ujet trať nejdelšího běžeckého závodu na olympiádě," řekl dnes Panuška ČTK. Nápad se mu zrodil v hlavě po letních olympijských hrách v Aténách. Tam se Panuškovi podařilo vloudit se do startovního pole maratonských běžců a v osobním rekordu 5:18:16 celou trať doběhl jako poslední, na 82. místě, přibližně dvě a půl hodiny po doběhnutí předposledního závodníka.

Na lyžařský olympijský závod se osmatřicetiletý Panuška začal připravovat už loni, kdy si poprvé v životě koupil běžky. Letos v lednu na amatérských běžeckých závodech upadl a vážně si poranil koleno. Tři týdny před začátkem olympiády mu ho lékaři operovali. "Byl jsem v klidu, můj závod byl až poslední den, měl jsem relativně dost času. Pak jsem četl v novinách o přibývajících zraněních olympioniků. Odpadlo celkem asi pět lidí; říkal jsem si - to máme letos my sportovci ale pech," směje se Panuška.

Až do posledního dne ZOH chodil o berlích

Celou olympiádu proto chodil v Turíně o berlích, které až poslední den vyměnil za běžecké hůlky. Před startem se potkal s jednou z japonských závodnic, která i se startovním číslem ze svého závodu lyžovala v okolí tratě. Umluvil ji, nakonec mu tričko s číslem věnovala.

Závod se běžel na pět okruhů. "Nechtěl jsem dělat závodníkům problémy a navíc hrozilo reálné nebezpečí, že až mě dojedou o celý okruh, budu diskvalifikován. Ale závod jsem chtěl za každou cenu ujet," říká Panuška. Vystartoval proto na vedlejším souběžném tréninkovém okruhu. Když lyžaři dojeli celý závod, Panuška byl zhruba v polovině. Pak v klidu přejel na závodní trať a absolvoval zbytek závodu. "Bylo to dřina, ale oproti maratonu a Aténám jsem si mohl z kopečků odpočinout," dodal.

Jeho tvář je na oficiálním plakátu hokejového MS

V Turíně se Panuška podíval i na zápas hokejistů se Slovenskem. Stál před halou asi 20 minut a zvažoval možnosti. Na první pohled nebylo možné přes několik kontrol na stadion proniknout. Jenže dlouholeté zkušenosti Panuškovi velely nepanikařit. Podařilo se mu najít dveře, které používali jen pořadatelé. Prošel i s berlemi. Najít volné místo za českou střídačkou už bylo jen běžnou rutinou.

Podobným způsobem Panuška viděl řadu zápasů na několika hokejových šampionátech. V Hannoveru v roce 2001 po úspěchu Čechů ve finálovém zápase přeskočil mantinel a byl u brankáře dřív než někteří hráči. Nechyběl ani u slavnostního fotografování a jeho rozesmátá tvář zdobí i oficiální plakát šampionátu. S hokejisty prožil i bohatýrskou oslavu přímo v kabině.

Dostal se i do kabiny Realu Madrid

Jihlavský fantom pokořil i přísnou ostrahu lisabonského stadionu Da Luz, kde se odehrálo finále posledního fotbalového Eura mezi Řeckem a domácím Portugalskem. V Madridu vlezl i do kabiny slavného Realu.

Největším zážitkem z Turína byl pro Panušku zlatý závod Kateřiny Neumannové. "Stál jsem v cíli z diváků asi nejblíže, jak to bylo možné. Byla to neuvěřitelná atmosféra, obrečel jsem to i s Katkou a většinou ostatních fanoušků," vzpomíná Panuška.

Příští letní olympiáda v Pekingu je pro Panušku velkou výzvou. "Kdyby za mnou přišel podobný blázen s tím, že chce v Pekingu taky uběhnout maraton, pojedu s ním, předám mu zkušenosti a společně to dokážeme. Sám už bych ale asi neběžel," tvrdí. Čína je sice daleko, ale pořadatelé by podle jihlavského fanouška neměli zůstávat příliš v klidu.

Ve svém sportovním kalendáři má Panuška jako nejbližší akci naplánovaný fotbalový šampionát v Německu. "Finále Česko - Argentina si určitě nenechám ujít," tvrdí rozhodně.

Reklama