Hlavní obsah

GLOSA: Proč Češky vládnou světu? Mají zbraň, na kterou světové velmoci nestačí

Praha

Šest titulů za osm let. Dominance, která nemá v moderní éře tenisu konkurenci. Český ženský tenis je světovým vládcem nejen pokud jde o tenisové kvality. Je zde totiž ještě jiný faktor, na který nemají soupeřky Pálova výběru žádnou odpověď. A tou je naprostá oddanost, nadšení a především ochota, s kterou české hráčky bojují za svou zemi.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vítězný český tým (zleva) Lucie Šafářová, Barbora Krejčíková, nehrající kapitán Petr Pála, Barbora Strýcová, Kateřina Siniaková a Petra Kvitová.

Článek
Fotogalerie

Kapitánku amerického týmu přemohlo na tiskové konferenci dojetí

S Barborou Strýcovou cloumaly emoce

Co řekly české tenistky po vítězství ve Fed Cupu? Nechyběly u toho emoce!

V jeho kůži by chtěl být kapitán či trenér jakéhokoliv sportovního týmu na světě. Prakticky na kteroukoliv z českých hráček Petr Pála ukáže, má hned dvě jistoty: Zaprvé se může spolehnout na to, že na kurtu bude hrát špičková tenistka, zadruhé, že prakticky nikdy neuslyší na zaslanou pozvánku k nominaci zápornou odpověď. A právě tento faktor je tím nejdůležitějším stavebním kamenem, který rozhoduje o tom, že malá země ze středu Evropy školí celý svět.

Český tým má ve světové stovce šest tenistek. Rusko osm, víkendový finálový soupeř Spojené státy dokonce dvanáct. Přesto obě dvě světové velmoci mohou před úspěchy českého týmu jen uznale pokývat hlavou.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Radost českých tenistek. Fed Cup znovu patří týmu Petra Pály.

Petr David Josek

Jen pro příklad. Za ruský tým bojovaly v druhé Světové skupině Natalija Vichljancevová, ruská šestnáctka a 134. tenistka světa, roli dvojky plnila v prohraném zápase se Slovenkami (1:4) Anna Kalinská, 18. nejlepší tenistka své země a 169. hráčka světového žebříčku. A takový přístup východní velmoci k Fed Cupu zdaleka není ojedinělý.

A Američanky? O vlažném zájmu sester Williamsových se ví dlouhodobě, boj o obhajobu titulu vynechaly navzdory úspěšnému letošnímu tažení Sloane Stephensová, Madison Keysová a nakonec i Coco Vandewegheová.

I Petr Pála musel v nominaci nakonec oželet své dvě největší hvězdy - Petru Kvitovou a Karolínu Plíškovou, obě však bojovaly se zdravotními problémy, které jim původně jistou účast znemožnily.

Až na naprosté výjimky si vždy Pála mohl vybírat z toho nejlepšího. A to může říct jen velmi málo kapitánek a kapitánů po celém světě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Dobojováno! Kateřina Siniaková zvládla těžkou bitvu a pro Češky vybojovala vítězný bod ve finále Fed Cupu.

Vlastimil Vacek

„Je nádherné udržet domácí neporazitelnost. Letos jsme tady hráli i první kolo (se Švýcarskem). Velký dík patří divákům, že si najdou cestu do hlediště. Také v Ostravě bývá plný dům, především díky tomu, jak holky hrají. Obětují se tomu, diváci na ně chodí, to je úplně skvělé," ocenil další velkou zbraň v podobně fanouškovské podpory třiačtyřicetiletý kapitán.

Český tým v minulosti stavěl na výkonech Petry Kvitové, která je podepsána pod všemi šesti tituly od roku 2011, Karolíny Plíškové, Lucie Šafářové či Barbory Strýcové. Novou hrdinkou pražské O2 areny se stala blonďatá dračice Kateřina Siniaková. A právě na ní a nastupující generaci tak budou stát případné další úspěchy.

Barbora Strýcová končí svou fedcupovou kariéru, Lucie Šafářová po lednovém Australian Open dá tenisu sbohem úplně. Nahradit takové osobnosti bude pro český tenis i přes silnou základnu velmi těžké.

Jedno je však jisté už teď. Pokud si české tenistky udrží přístup k Fed Cupu i nadále takový jako dosud, nemusí se český fanoušek o budoucnost bát. A to ani v případě, že zlatá éra nemůže pokračovat donekonečna.

Reklama

Pavouk - Fed Cup 2018

  • 1. kolo

  • 10.02.18      14 : 00 Minsk
    Bělorusko Bělorusko Německo Německo
    2 : 3
  • 10.02.18      13 : 30 Praha
    Česká republika Česko Švýcarsko Švýcarsko
    3 : 1
  • 10.02.18      14 : 00 La Roche-sur-Yon
    Francie Francie Belgie Belgie
    3 : 2
  • 10.02.18      19 : 00 Asheville
    Spojené státy USA Nizozemsko Nizozemsko
    3 : 1
  • Semifinále

  • 21.04.18      12 : 00 Stuttgart
    Německo Německo Česká republika Česko
    1 : 4
  • 21.04.18      14 : 00 Aix-en-Provence
    Francie Francie Spojené státy USA
    2 : 3
  • Finále

  • 10.11.18      12 : 00 Praha
    Česká republika Česko Spojené státy USA
    3 : 0