Hlavní obsah

GLOSA: Bill? Nebo snad Steve? I Paclík určitě ví, že peníze dělají zase peníze

Praha

Teď už si může Tomáš Paclík skutečně připadat jako plzeňský Bill Gates. Anebo jako tvůrce zázraku zvaného Apple Steve Jobs? Tahle dvě podobenství použil totiž předseda slovenského fotbalu Ján Kováčik, když minulé pondělí promlouval v Praze na fotbalové slávě před utkáním Ligy národů mezi českou reprezentací a jeho Slovenskem a velebil přitom plzeňský fotbalový zázrak.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Radost v podání fotbalistů Viktorie Plzeň během utkání Ligy mistrů proti CSKA Moskva.

Článek

Sám tak nazval posledních osm let Plzně, pět mistrovských titulů, tři účasti v Champions League, zásluhy majitele Viktorie Paclíka. No nenabízí se snad paralela s mužem vládnoucím Microsoftu nebo vizionářem a nelítostným manažerem, který přišel s "nakousnutým jablíčkem"?!

Samo sebou, Paclík se podobenství smál.

„Jáno rád přehání. Jako třeba teď," odmítal titulování Bille či Steve, i když vnitřně byl určitě polichocen, jak vysoko ho šéf slovenského fotbalu v hierarchii majitelů klubů řadí.

Uběhl sotva týden a Paclík se smál zase.

Sestřih utkání Ligy mistrů CSKA Moskva - PlzeňVideo: O2 TV Sport

Pro změnu v Moskvě, kde mu Pavel Vrba se svým týmem vydělal výhrou nad CSKA dalších sedmdesát milionů. To přinejmenším, protože třetí příčku v základní skupině Ligy mistrů teď drží plzeňský mistr ve svých rukou, takže ji může zaměnit za jarní účast v Evropské lize.

Soutěž pro Plzeň a její rozpočet a možnosti jako dělanou, jak rád připomíná, a i v Moskvě opakoval trenér Vrba. Nemluvě o tom, že peníze vydělané účastí a čtyřmi dosud získanými body v Lize mistrů mohou vydělat Paclíkovi a jeho klubu na jaře další peníze, neboť i v druhé z evropských klubových soutěží se dají sbírat docela zajímavé finanční benefity.

Zvlášť, když Viktorie už nebude svádět svůj minisouboj a hrát svou ligu jen s CSKA Moskva, jak tomu bylo v předchozích týdnech v základní skupině Champions League. Madridský Real a AS Řím představovaly totiž jiný level. Zato v Evropské lize narazí Plzeň víceméně na soupeře, s nimiž může hrát jako rovná s rovnými a vydělat další peníze.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Fotbalista CSKA Georgi Ščennikov se dere do šance v pokutovém území Plzně. Pod nohy mu skočil brankář Viktorie Aleš Hruška.

Alexander Zemlianichenko

Paclík je bude potřebovat.

Vrba samo sebou také.

Zatím jeho tým stále profituje z obrovských zkušeností nasbíraných za posledních deset let v pohárové Evropě. Z motivace starších hráčů schopných se připravit a motivovat na těžké a důležité zápasy, jako by šlo o jejich poslední konfrontaci tohoto kalibru.

Tak ostatně mluvil i sám plzeňský kouč před duelem s CSKA, přičemž právě ve zmiňované premisy věřil a spoléhal na ně.

Jeho víra došla naplnění. Viktoria v Lužnikách vyhrála a přispěla do klubového rozpočtu dalšími sedmdesáti miliony.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Brankář CSKA Igor Akinfejev sleduje radost plzeňských fotbalistů během utkání Ligy mistrů.

Alexander Zemlianichenko

Plzni se budou hodit. Jen zkušenosti nepostačí k úspěchům věčně. Schopnost hráčů motivovat se na partie kalibru té úterní daleko víc než na běžné zápasy také ne.

Kádr Viktorie bude potřebovat oživení, okysličení, omlazení, pokud má i v dalších deseti letech přinášet do klubové pokladny desítky a stovky milionů.

Bill Gates i Steve Jobs nabyli miliardové jmění mimo jiných svých schopností i proto, že nechali peníze vydělávat další peníze.

Ale tohle určitě plzeňský Bill, nebo jestli libo Steve určitě dobře ví.

Zdeněk Pavlis pracuje přes čtyřicet let jako sportovní novinář a publicista. Působil v redakcích Zemědělských a poté Zemských novin, Lidových novin, Svobodného slova a nyní publikuje na nejnavštěvovanějším českém sportovním internetovém portálu www.sport.cz, a to od roku 2008. Celé desetiletí spolupracoval se slovenským fotbalovým týdeníkem Tip. Od roku 2001 je předsedou Klubu sportovních novinářů ČR. Napsal více než dvacet knih. Například: 50x Fotbalista roku, Čaroděj, Djoker Novak Djokovič, Josef Bican – Pepi, Klub ligových kanonýrů, Králové fotbalu, Petr Čech: Mr. Perfect, Zlatý míč, Gianluigi Buffon: superman Gigi. Je držitelem Ceny Egona Erwina Kische udělované českým a slovenským spisovatelům za literaturu faktu.

Reklama