Hlavní obsah

GLOSA: Jak zničit slavnou soutěž snadno a rychle. Změny ve Fed Cupu jsou výsměchem tenisu

Čekalo se to. Přesto rozhodnutí o radikálních změnách ve Fed Cupu, který nově vyvrcholí týdenním turnajem na neutrální půdě, působí jako facka většině fanoušků. Zapomeňte na památné bitvy před vyprodanou O2 arenou i nadšení tenistek z výhry před vlastními fanoušky. Ženská týmová soutěž se vydala po stopách Davis Cupu. A tenisu toto rozhodnutí nemůže přinést nic dobrého.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fed Cup čekají velké změny

Článek

Davis Cup už má několik měsíců o svém novém formátu jasno. První ročník v novém kabátě mužskou týmovou soutěž čeká v Madridu již v listopadu. Její ženská obdoba se do nového převlékne v sezoně další. V následujících třech letech se bude hrát na antuce v Budapešti. Výsledek se dá velmi dobře předvídat. Obě soutěže téměř s jistotou přijdou o to, co je zdobilo a co bylo jejich podstatou.

A totiž fanoušky a neopakovatelné zápasy před domácími diváky, kteří měli často jedinou možnost vidět své hvězdy a ikony doma. Svou účast v závěrečném daviscupovém klání již zpochybnily největší hvězdy v čele s Novakem Djokovičem, Rogerem Federerem, Alexanderem Zverevem a mnohými dalšími.

Foto: Sport.cz

Ivo Kaderka se změnami ve Fed Cupu nesouhlasí

Podstata Fed Cupu je pryč

Nejinak je tomu u Fed Cupu. „Hrát před domácím publikem to je ten nejlepší pocit. Hraju Fed Cup několik let a předvést se doma před lidmi, kteří vás přišli podpořit, je opravdu výjimečný zážitek, říká nedávná světová jednička Simona Halepová. A zdaleka není sama.

Zatímco v mužské podobě týmové soutěže bude na závěrečném týdenním turnaji v Madridu bojovat osmnáct týmů, v jejím ženském protějšku jich bude dvanáct. Klasickým způsobem doma-venku se bude hrát jen kvalifikační kolo.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kateřina Siniaková v zápase proti Sofii Keninové z amerického týmu ve finále Fed Cupu 2018.

A čím světoví představitelé změny zaštiťují? Údajným zvýšením atraktivity, kdy se na jednom místě utká tenisová smetánka v přímém souboji. Ale je to opravdu tak? Řada hvězd v čele s Halepovou již dopředu avizovala, že taková podoba pro ně nemá žádnou přitažlivost a turnaje se tak nezúčastní.

Bez motivace, bez zájmu

Není divu. Koho bude na neutrální půdě, ať už to bude kdekoliv, zajímat klání zemí, ke kterým nebudou mít místní fanoušci vztah a za které ani nenastoupí ty největší hvězdy? A jak se budou motivovat samotné hráčky, když na ně přijde zlomek diváků, kteří by jinak přišli v jejich zemi?

Skutečným důvodem tak jsou stejně jako u Davis Cupu pochopitelně peníze. A to bez ohledu na zájmy fanoušků a hráček.

Paradoxem je, že pokus uspořádat závěrečný turnaj na jednom místě se již konal v letech 2000 a 2001 v Madridu. Výsledek? Pro absolutní nezájem fanoušků byl experiment zrušen. A teď je to tu znovu.

"Dlouho jsem proti změnám bojoval, protože z vlastní zkušenosti vím, jak podobné nesmysly jako finále Fed Cupu na neutrální půdě ve výsledku vypadají. Teď už jsou změny dány a já se nebudu podílet na takových nepravostech," prohlásil před nedávnem šéf českého tenisu Ivo Kaderka.

Ať již s názory šéfa českého tenisu souhlasíme, či ne, v tomto případě mu lze dát zcela za pravdu. Týmové soutěže udělaly první velký krok k tomu, aby se staly zcela okrajovou záležitostí pro všechny. Nezbývá než doufat, že odpovědní činitelé brzy prozřou a vrátí soutěži to, co ji dělalo unikátní a zcela výjimečnou.

Souhlasíte s novým formátem Fed Cupu?
Ano.
2 %
Ne.
98 %
Celkem hlasovalo 5334 čtenářů.

Reklama

Související témata: