Hlavní obsah

GLOSA: Češi díky Slavii přeskočili Gibraltar, sešívaní kopírují postupový recept á la Ajax

Praha

Role posledního zachránce českého klubového fotbalu na pohárové scéně se chopili s grácií. Fotbalisté pražské Slavie udeřili hned v Kluži a výhrou 1:0 v úvodním utkání 4. předkola se výrazně přiblížili k postupu do Ligy mistrů. Zároveň také začali mírnit spoušť, která zůstala po vyřazení neúspěšného kvarteta Plzeň, Sparta, Jablonec a Mladá Boleslav. Sešívaní posunuli národní koeficient v nové sezoně aspoň na 44. místo, tedy o příčku před Gibraltar a jedno místo za Faerské ostrovy...

Sestřih utkání 4. předkola Ligy mistrů Kluž - SlaviaVideo: O2 TV Sport

 
Článek

Pamětníci pookřáli. Paralela s dosud jediným postupem Slavie do Ligy mistrů v roce 2007 se přece přímo vnucuje.

Sešívaní tehdy také vstoupili do závěrečného dvojzápasu výhrou 1:0 venku. Stejně tak jejich jediný gól v Amsterdamu padl ze standardky, dal ho David Kalivoda z penalty. A brankář sešívaných na Ajaxu rovněž chytil pokutový kop, Martin Vaniak se vytáhl proti Huntelaarovi.

Trpišovského parta začala Masopustovým gólem po rohu a Kolářovým zákrokem proti penaltě osvědčený recept úspěšně kopírovat.

Tehdy Jarolímův tým dvěma góly Stanislava Vlčka ovládl i strahovskou odvetu a výhra 2:1 odšpuntovala bujaré oslavy.

Foto: Martin Malý, ČTK

Billel Omrani (vpravo) z Kluže střílí penaltu, kterou brankář Slavie Ondřej Kolář (čtvrtý zprava) vyrazil.

Úspěšný střelec je ve službách Slavie stále, teď už jako vedoucí týmu. Paralela s historickým postupem může být dokonalá. Sešívaní se v Kluži představili jako dynamičtější tým, aktivním ofenzivním pojetím si venku pro výhru došli. Není důvod nevěřit, že v domácí odvetě soupeře dorazí a postup už nepustí.

Vyhráno však ještě nemají. Nejen proto, že v roce 2000 získali i opačnou zkušenost. V Doněcku také vyhráli 1:0, ale v odvetě pak Šachtar v infarktovém závěru vyrovnal a v prodloužení doslova vyrval Slavii postup z rukou.

Zdá se, že rumunskému šampionovi se hraje lépe venku než doma. Po domácí plichtě s Celtikem už byla Kluž v očích mnoha expertů taky odepsaná, ale pak ve Skotsku zvládla velký obrat.

Červenobílí hned svým prvním pohárovým zápasem dodali českému koeficientu stejný příspěvek, jaký dohromady složila Sparta s Jabloncem. Uvědomují si však, že ne všechno je na začátku sezony optimální. Po přestávce nechali zaskočeného soupeře nadechnout, perou se také s produktivitou.

Když už si v divokém rumunském prostředí rozsvítili zelenou nejen křtem třetí sady dresů, ale i slibným výsledkem, byla by škoda neokopírovat postupový recept á la Ajax až do úplného konce.

Fotbalový redaktor Pavel Dosadil se věnuje sportovní žurnalistice od roku 1990, posledních jedenáct let působí v redakci Sport.cz. Jako zpravodaj byl na všech mistrovstvích Evropy od roku 2000, na mistrovství světa či zápasech evropských pohárů.

Reklama

Související témata: