Hlavní obsah

TOKIJSKÝ ZÁPISNÍK: Statečná srdce

O rok odložená olympiáda v Tokiu je navzdory pokračující pandemii koronaviru tady a čtenářům Práva a Sport.cz zprostředkovávají zpravodajství přímo z Japonska reportéři Michal Osoba, Radek Malina a Pavel Novotný. Své nejen sportovní postřehy z místa zaznamenávají do Tokijského zápisníku.

Foto: Sport.cz s Profimedia.cz

Tokijský zápisník

Článek

Ač zastupují něžné pohlaví, řádily na olympijském turnaji v Tokiu s odvahou a vůlí, za níž by se nestyděli ani japonští samurajové. České tenistky v bojích pod pěti kruhy udivovaly houževností a bojovností. V pekelných podmínkách, pod tlakem očekávání chtěly navázat na předešlá medailová vystoupení tenistů v Londýně a Riu.

Stříbrem odměněná Vondroušová přiznala, že ronila slzy už před cestou do Tokia. V Japonsku bojovala nejen se soupeřkami za sítí. Nesla i břímě očekávání, zda ustojí drtivý tlak. Fanoušky si získala nebojácnou ofenzivou stejně jako soucitem se zničenými a porážkami deptanými sokyněmi. Ukázkou lidskosti při hrách na hony vzdálených původní myšlence barona Coubertina.

Deblový pár Krejčíková-Siniaková nesl nálepku favoritek, od nichž je medaile samozřejmostí. Nenechal se rozhodit krachem snu Krejčíkové o úspěchu v singlu, nepochopitelným přidělováním časů zápasů, silou skvělých soupeřek ani klimatickými podmínkami za hranicí snesitelnosti, které semlely i největší hvězdy. Ne tak českou dvojici, jež vydřela historický úspěch pro Česko. Odvahou a statečností, díky které si mohou v srdci uchovat zážitek přesahující i samotnou zlatou medaili.

Jako sportovní novinář pracuje Radek Malina od roku 1996. Nejprve v redakci Kladenských novin, později Kladenského deníku, od prosince 1999 píše pro deník Právo a od roku 2003 i pro nejnavštěvovanější český sportovní web Sport.cz. Zúčastnil se dvou mistrovství Evropy ve fotbale, dvou letních a třech zimních OH.

Reklama

Související témata: