Hlavní obsah

Gambrinus liga očima experta

Slavia a Teplice o víkendu uspějí, zato Ostrava přijde o všechny body a náskok prvních dvou týmů v čele tabulky se tak zvýší. Myslí si to zástupce společnosti bwin v Česku Jindřich Rajchl, který pro Eurotip.cz okomentoval desáté kolo Gambrinus ligy.

Článek

Desáté kolo nejvyšší české soutěže otevře souboj Slavia - Plzeň. Sešívaní zatím prožívají sezonu snů, dostali se konečně do Ligy mistrů a v tabulce jsou v čele s dvoubodovým náskokem na Teplice. Mají ale co napravovat; v domácím poháru totiž vypadli s divizní Líšní na Strahově proto padaly pokuty. "To je zrádný utkání, tým Slavie nebyl pohromadě, je tam reprezentace a tak dále, navíc ta Líšeň to trochu zkomplikovala... Myslím si ale, že Slavia si nedovolí druhý výpadek v řadě a Plzeň porazí. Byť si nemyslím, že to bude nějaká přestřelka, v tom zápase podle mě padne málo gólů," říká zástupce bwin v Česku.

O tom, jestli zůstane Slavia v čele, eventuelně jak bude její náskok po třetině soutěže se rozhodne v sobotu. Do Olomouce totiž zavítají druhé Teplice. "To bude určitě hodně vyrovnaný. Olomouc je doma hodně silná, Teplice jsou na druhou stranu opravdu v laufu. Obvyklý tip by byl kříž, ale něco mi říká, že Teplice dokážou v Olomouci vyhrát. Takže tipuju dvojku," věří ve výhru hostů Jindřich Rajchl.

Už jen jeden tým stále čeká na první domácí výhru. Je jím Žižkov, který svůj jediný bod uhrál proti utrápenému Liberci. Další šanci potěšit své fanoušky budou mít hráči Viktorie v neděli, kdy k ním zavítá Zlín. "Zlín si, myslím, vede hodně dobře. Dokonce i venku začal dělat body, což dřív byla veliká výjimka. Žižkov se bude hodně snažit, ale kvalita kádru, organizace hry a taková ta chemie v týmu je podle mě v současné době na straně Zlína. Žižkov se hodně přeceňuje, jsou tam samozřejmě někteří zkušení hráči, ale řekl bych, že se budou zachraňovat a že to s tou záchranou budou mít hodně těžký. Tady bych to viděl na remízu," tipuje nerozhodný výsledek Rajchl.

Další tým, který se zatím v lize trápí, přijdou podpořit domácí diváci v Jablonci. Severočeši kvůli špatným výsledkům dokonce vyměnili trenéra a nového kouče čeká těžká premiéra: v Jablonci se totiž představí třetí Ostrava. "Jablonec se musí zvednout. Luboš Kozel byl vynikající trenér a řekl bych, že byla škoda, že ho odvolali takhle brzo. Myslím si, že trenérova práce s mužstvem se může projevit tak po půl roce, ne dřív. On se snažil hrát fotbalově a ta fotbalovost do mužstva nepřijde za měsíc nebo za dva, to trvá dlouho. Ostatně i Ferguson, když začínal s Manchesterem, tak skončil někde kolem desátýho místa, jestli se nepletu. Podle mého názoru měl Luboš Kozel dostat víc času, Franta Komňacký je ale vynikající trenér, říká se, že nové koště dobře mete a přestože je Ostrava velmi silná, tak teď podle mého názoru Jablonec zabere a zvítězí," tvrdí expert.

Další týmy, které jsou ohrožené sestupem, se v neděli utkají v Kladně. Domácí totiž přivítají pražské Bohemians. Ti mají smutný primát, jako jediní totiž ještě venku nevstřelili gól. A to se jim možná nepodaří ani nyní. "To bych řekl, že je zápas na 0:0. Myslím si, že to skončí remízou, že Bohemka bude hrát na Kladně urputnou obranu a vyválčí bod," říká zástupce bwin.

14:19. Takovéto divoké skóre mají na svém kontě fotbalisté Mostu. Těm se zvlášť doma střelecky daří, na druhou stranu jim ale body ubírá spousta inkasovaných gólů. Několik se jich chystá vstřelit i Brno, které naposledy nezvládlo domácí utkání s Mladou Boleslaví. "Most je tým, který nikdo moc nebere, ale tenhle rok je to můj oblíbený tým. Vydal se totiž cestou, kterou by se mělo jít: rozloučil se téměř se všemi zkušenými hráči, kromě Tomáše Pilaře, a vsadil na mladíčky. A hraje na to, že soupeře přestřílí, což se mi líbí. Platí za to sice nováčkovskou dań, je to ale cesta, jak přilákat diváky do ochozů. Jestliže má most průměr přes tři góly na zápas - jak vstřelených, tak inkasovaných - tak to je fotbal, na který lidi budou chodit. Objevení Toleskiho a dalších, to jsou kroky, které se podle mě vyplatí. Toleskiho velmi brzo prodají, zinkasují za něj značnou částku a můžou se vydat dál do vychovávání mladíků. Musíte ale počítat s tím, že dva-tři roky budete hrát na dvanáctým, třináctým místě, potom ale s tím zkonsolidovaným manšaftem můžete hrát o poháry a o titul. S Brnem to bude složitý zápas, podle mě to skončí remízou," tipuje Jindřich Rajchl.

Jako facka zřejmě zapůsobila měsíc stará prohra 1:5 v Kladně na fotbalisty Českých Budějovic. Jihočeši od té doby jednou remizovali a dvakrát vyhráli. Vítěznou sérii se nyní chystají rozšířit na tři zápasy proti Spartě. "To je vždycky mor pro sázkaře, Budějovice jsou totiž nevyzpytatelný, zvlášť proti silným týmům se dokážou často vytáhnout, na druhou stranu dokážou vyhořet... Je to strašně těžký tipovat, ale myslím si, že Sparta nevyhraje, že je v současný době ve značný krizi. Herně je přeceňovaná, navíc jí bude chybět Horváth a další, takže to bude mít velmi složitý a podle mě si odveze přinejlepším bod za remízu," říká expert.

V pondělní dohrávce přivítá Mladá Boleslav soupeře z Liberce. Také oni - podobně jako Jablonec - vyměnili během reprezentační přestávky trenéra. Ten nový se nyní Severočechy pokusí dovést k druhému letošnímu vítězství. "To je souboj týmů, které měly bojovat o titul, a dneska Liberec bojuje o záchranu. V Liberci se taky vyměnil trenér, otázka je, co s tím trenér Škorpil udělá. Michal Zach byl takovej demokratickej kouč, možná tam měl po něm přijít větší pes... Boleslav je momentálně v lepší formě, má kvalitnější mužstvo s mým oblíbencem Honzou Rajnochem, toho považuju za jednoho z nejlepších hráčů v lize, ne-li nejlepšího. Myslím si, že Boleslav vyhraje nad Libercem," uzavírá Jindřich Rajchl.

Reklama