Hlavní obsah

Extraliga dospěla do semifinále

Eurotip.cz

Včera začalo v české extralize ledního hokeje po týdnu volna další kolo bojů, které rozhodnou o tom, kdo se bude letos ucházet o extraligový trůn. Překvapení se zatím v play off neodehrálo, všechny série skončily rychle. První zápas mezi Slavií a Libercem ovšem naznačil, že nyní by se již fanoušci nějakého dramatu v podobě delší série dočkat mohli.

Článek

Pražský klub vstupoval po loňském brzkém vyřazení do nové sezóny v dosti nejistém postavení, když výrazně omladil kádr. Od jejího začátku však Slavia hrála zcela jinou roli, než na počátku předchozího ročníku, kdy se ocitla dokonce i na posledním místě. V právě vrcholící sezóně naopak neopustila první šestku, která má zajištěný přímý postup do play off a dlouhou dobu se rvala o samotné čelo tabulky. Trenérovi Růžičkovi se podařilo zakomponovat do sestavy mladíky, jak si přál, zároveň však byl činný i na poli přestupů. Obránce Novák i útočník Klepiš jsou se svými zkušenostmi ze zahraničí velmi platnými členy klubu. Během sezóny se Slavii dařilo velmi dobře na ledech soupeřů, kde vyhrála polovinu zápasů. Tuto schopnost potvrdila i ve čtvrtfinále, kde se otřepala z domácí prohry po samostatném nájezdu, který vyvolal velké emoce, a k postupu se výrazně přiblížila dvěma venkovními výhrami.

Liberec sice dvakrát za sebou dokázal vyhrát základní část, ale ani jednou nepostoupil do finále vyřazovacích bojů. I tentokrát se podíval, jak to vypadá na čele tabulky, ale většinu sezóny strávil pendlováním mezi druhým a třetím místem. Vyrovnal se s odchodem brankář Hniličky, kterého dostatečně nahradil Pinc. Výsledkem byl druhý nejmenší počet inkasovaných gólů v extralize, což bylo velmi důležité, protože útočníci naopak patřili se svojí produktivitou spíše k průměru. Svůj díl viny na menším počtu vstřelených branek však měla četná zranění. Pro rozhodující část sezóny se ale kádr Liberce zacelil, což jako první pocítil obhájce titulu. Severočeši ve čtvrtfinále ani jednou neprohrávali a postoupili dále nejrychlejším možným způsobem s průměrem více než čtyř branek na zápas.

Semifinálová série svedla dohromady soupeře, kteří spolu hráli před třemi roky s překvapujícím výsledkem ve čtvrtfinále. Liberci se od té doby proti Slavii dařilo velmi dobře. Pražané ale v únoru dokázali na ledě svého soka zvrátit zápas, v němž prohrávali o dva góly a možná díky takto posílenému sebevědomí se včera dostali sami v první třetině do vedení. Bookmakeři bwin očekávají, že se domácím podaří vyhrát i dnes. Na vítězství Slavie tentokrát již v normální hrací době vypsali kurs 2,05 . Hosté se oproti minulým ročníkům ovšem velmi venku zlepšili a ani včera se za nepříznivého stavu nevzdali. Dnes si lze na Liberec vsadit v kursu 2,9 .

Reklama